Прочитај ми чланак

Ванредна вест: Сељачка буна се шири по Србији, блокаде у више општина, медији ћуте

0

Незадовољни полопривредници из Шумадије после 12 сати блокирали су центар Крагујевца успред Скупштине града.

За сада им се још нико није званично обратио.

– Очекујен да нам се прикључе представници семенских и хемијских кућа, кланичари, млинари и сви они којима ми сељаци обезбеђујемо основне сировине, каже Александар Бабић, један од организатора протеста.

Крагујевчани, пролазници их поздрављају са: „Свака част“, а пољопривредници очекују да им се прикључе у протесту.

Полиција регулише саобраћај у суседним улицама а Крагујевчани се за сада нису прикључили блокади, али пољопривреднике служе кафом и освежењем.

– Окупили смо се због захтева које смо изнели као иницијатива за опоравак пољопривреде. Наши разлози уз основне захтеве су још бројнији, јер је у нашој пољопривреди све проблем. Не само цена сунцокрета, већ млека, шљива, свињског меса…, објашњава Бабић.

По његовим речима тракторе и механизацију неће померати до испуњења захтева а очекују да ће им се прикључити и остали пољопривредници из околине Крагујевца.

– Проблем је паритет у ценама. Све што зарадимо одмах се потроши у скоку цена репроматеријала. Држава нас гура у кредитну линију, да сву зараду дајемо на камату. То су дужнички кредити. Питамо се да ли један сељак са четворочланом породицом може да има просек плате од 40.000 месечно, пита се Слободан Милосављевић, седамдесетогошњак из Десимировца и најстарији учесник протеста.

– Дошао сам да подржим наше захтеве и надам се да ћемо у томе истрајати, тврди тридесетједногодишњи Видоје Ђурић из Лужница.

Пољопривредници из Шумадије у контакту су са онима који протестују у Војводини и осталим деловима Србије, а њихов протест се одвија под слоганом – Нећемо умирати у тишини.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!