Прочитај ми чланак

Вањином убици помогли адвокат и сарадник из странке: Сада крију тајне о бекству…

0

Цео регион остао је затечен трагичном судбином тинејџеке Вање Г. (14) из Скопља, која је убијена 27. новембра. Полиција је привела пет особа које се сумњиче за њено убиство и отмицу, међу којима је и отац жртве. Међутим, првоосумњичени, Љупчо Палевски ухапшен је у Турској, где је покушао да побегне, након што је за њим расписана међународна потерница. Кључне особе које су помогле Палевском у бегу од полиције, јесу његов адвокат Васко Стојков и сарадник Стефан Д.

Палевског је открила турска полиција код ауто-пута у граду Баликесиру. Након убиства Вање и фризера Панчеа Жежовског, Палевски је побегао у Београд.

Његов адвокат Васко Стојков одвезао га је у Србију из Скопља и оставио га је у хотелу. Ту је преноћио.

У среду увече, полиција је привела Васка Стојкова након чега је саслушан.

Како је он рекао Палевског је превезао у Београд јер му је рекао да тамо има заказне прегледе, а каже није знао да је Палевски умешан у злочине, отмице и убиства.

„Тражио је да га одвезем у Београд јер није имао возило. Нисам знао ништа о овој ствари. Знам да је требало да иде у Београд, рекао је да је заказао прегледе. Рекао сам му, ако је тако, одвешћу те. Нисам знао за ове ствари. Вратио сам се у Скопље, он је остао, јер је сутрадан требало да иде на преглед и рекао је ако је све у реду вратиће се, а ако није у реду, ићи ће у Истанбул. Када сам се вратио, полиција га је тражила, питали су ме и онда сам им рекао“, рекао је Стојков.

Он је приведен.

Фото: Фејсбук

Након што је Палевски преспавао у Београду, сутрадан је по њега дошао Стефан Д. и одвезао га у Бугарску преко граничног прелаза Градина. Како је рекао министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски, из Бугарске је Палевски са возачем побегао у Турску.

„Македонско министарство је у контакту са полицијом у Турској, али и њиховим оперативцима. Потврдили су нам да је Палевски пронашен у Баликесиру и да је желео да оде у Истанбул. Чекао је такси да га одвезе, али је га је ухапсила полиција док је ходао једним од ауто-путева код Баликесира“, рекао је Спасовски.

Сарадник

Стефан Д. из Струмице, иначе отац двоје деце, на својим друштвеним мрежама објавио је фотографију из аутомобила на неком путу у Турској.

Фото: Фејсбук

Њега је полиција Северна Македоније ухапсила на граничном прелазу Дојрани.

Након што је ухапшен, Стефан је рекао да је искоришћен и детаљно испричао планове Палевског и локације на којима је требао да буде у Турској.

Казао је и да је за убиства сазнао 3. децембра, када је тужилаштво саопштило да су Вања и Панче убијени, а у јавности се проширила вест да је Палчо организатор и извршилац.

Стефан је такође у члан проруске десничарске странке „Десно“, са контроверзним ставовима.

Изручење Палевског

Палевски ће бити предат македонским властима када буде окончан поступак екстрадиције, за који Спасовски каже да се нада да ће бити окончан што је пре могуће.

Македонски портал саопштио је да би изручење Палевског могло да буде за три месеца.

Како наводи поменути портал, то је оцена на основу процедура у Турској, као и начина одлучивања.

Пракса Министарства правде Северне Македоније показује да се до сада није десило да Турска одбије да изручи особу осумњичену за злочин или осуђеног злочинца.

Убиство

Вања Г. је отета 27. новембра испред зграде у којој је живела, када је ујутру кренула у школу. Неколико сати касније је и убијена. Истрага је показала да је мотив отмице било користољубље. Истрага се води и против њеног оца, за ког полиција тврди да је отмичарима дао податке о ћерки и њеном кретању. Циљ је био да се изнуди новац од његове бивше супруге, а Вањине мајке.

Тело девојчице пронађено је у недељу 3. децембра у околини Скопља.

Истог дана пронађено је и тело пензионисаног фризера из Велеса Панча Жежовског, који је нестао 22. новембра. Његов ауто је коришћен у отмици девојчице, а полиција га је пронашла запаљеног.