Прочитај ми чланак

УЖИВО: Народ испред Владе СРБ тражи смену Вучића и Брнабић

0

„Да ли је недеља прави тренутак за протест? Нема више правог тренутка, ради се о опстанку – земљи, води, ваздуху, природи, храни, људима“, стоји у саопштењу Савеза еколошких организација Србије, (СЕОС), пред најавом за данашњи протест на коме ће се тражити оставка Председника Србије Александра Вучића и српске премијерке Ане Брнабић.

Србин.инфо се као и увек налази на лицу места и уживо пренос протеста можете пратити на нашем јутјуб каналу:

Неколико стотина грађана окупило се испред Владе Србије на дан годишњице прве блокаде против рударења литијума на позив Савеза еколошких организација Србије (СЕОС) који тврди да компанија Рио Тинто још увек купује имања у долини Јадра, те да на овај пројекат није стављена тачка.

Присутни демонстранти траже оставку председника Александра Вучића, оставку премијерке, распуштање Владе и „ослобађање РТС“.

Златко Кокановић из СЕОС-позвао је окупљене демонстранте да изађу на улицу. Саобраћај је на раскрсници Немањине и Кнеза Милоша блокиран, а на протесту нема већег присуства полиције.

Активисти Народне странке носе транспарент “Нећемо Рио Тинто” и заставе са амблемима ове странке, присутни су и активисти покрета Не давимо Београд.

Активисти Еко страже држе транспарент са натписом „Стоп еколошком избеглиштву“.

Међу окупљенима су и Александар Јовановић Ћута, народни посланик Морамо-Заједно, народни посланик Дејан Булатовић из Странке слободе и правде (ССП) и народна посланица Двери Радмила Васић.

Присутни су и активисти Брајан Брковић и Миран Погачар који се у Новом Саду боре против изградње на Шордошу, као и Душан Туфегџић и Владимир Терзић из Покрета Буђење, који је прошле године иницирао апел против ископавања литијума.

Ту су и народна посланица Морамо Данијела Несторовић и посланица Демократске странке Татјана Манојловић.

Разлог за окупљање је што ни после годину од обећане „тачке на рудник литијума“ у Влади Србије поједини министри и даље најављују пројекат Јадар за који еколошке организације тврде да ће бити погубан по животну средину.

Ово су захтеви протеста: