Прочитај ми чланак

ПОРУКА АДВОКАТА с данашњег протеста: Не газите Устав! (ВИДЕО)

0

Протест адвоката у у центру Београда због измене Закона о парничном поступку. Група адвоката окупила се око 14 сати испред седишта Адвокатске коморе Србије у Дечанској улици

Адвокатска комора Србије саопштила је да је на седници Управног одбора донела одлуку да не прихвата нацрт измена Закона о парничном поступку.

Адвокати тврде да је измена закона урађена под утицајем лобија банака како их грађани не би тужили када сматрају да су им права повређена.

„Тражимо да се нацрт повуче, да се направи нова комисија. проблем је што овај закон не да оштећењма да иду у суд и да траже своју правду. Није решење да се суд затвори, већ да се проблеми решавају где су настали. Нама не одузима толико, одузима грађанима. Нама одузима само јер ћемо морати да објашњавамо зашто нешто може или не, али крајњи рачун ће платити грађани. Овде је проблем што грађани не могу да остваре своја права“, казао је адвокат Чедомир Кокановић.

На питање како коментарише изјаву министарке правде, Кокановић казе да је то најобичнији спин.

„Чак одредба која распоредљије предмете ка унутрашњости је начелно ј реду, али треба да видимо да ли постоји студија о томе. Можда ће тај део бити океј.
Без података који то потврђују, без бројки ми то не знамо. А улога Коморе у свемy овоме је издајничка. Они имају сигирно неке своје погодности које очекују од министарства.

Министарка правде Маја Поповић је рекла да адвокати који протествују замењују тезе.

Она је, негирајући њихове тврдње, рекла за „Политику“ да се „измене у погледу санкције за неплаћање судских такси односе се само на оне странке које могу да плате тај трошак, а не на егзистенцијално угрожене“.

Окупљени су међу собом поделили и заставице на којима је исписано: „Ни корак назад“.

По свему судећи, новим изменама грађани Србије, који немају новчаних средстава, биће ускраћени права да туже, јер неће имати одакле да плате неопходне судске таксе, чији се распон креће од 1.900, па све до 97.500 хиљада динара.