Прочитај ми чланак

Упозорење РХМЗ: Спремите се за велику количину падавина у току седмице

0

Са падом температуре, у петак и наредног викенда, киша ће прећи у снег у већини крајева.

Између 16. и 22. јануара ове године, очекује се велика количина падавина, упозорава Југослав Николић, директор РХМЗ.

„Облачност са Јадрана условиће у току седмице велику количину падавина, пре свега на подручју БиХ и Црне Горе. Највише кише у Црној Гори ће пасти у уторак и среду (17-18. 1.), када се очекује од 100 – 150 л/м2, локално и више. Ова зона са обилном кишом својом периферијом захватиће западне делове Косова и Метохије, као и југозападну Србију (јужно од линије Прибој – Пријепоље – Сјеница – Нови Пазар према граници са Црном Гором) и на том подручју условити преко 40 л/м2, за 24 х. Додатна неповољност је та што падавине у Црној Гори неће престати све до недеље (22. 1.), што ће представљати додатни притисак на водотоке који долазе са тог подручја“, каже он, преноси Блиц.

Он додаје да ће у првом делу седмице (16-19. 1.), услед прилива топлијег ваздуха са Медитерана, у већини предела ће падати киша, док се снег очекује само на највећим висинама изнад 1500 – 1600 метара.

„Са падом температуре, у петак и наредног викенда (20-22. 1.) киша ће прећи у снег у већини крајева, а снежни покривач ће се прво формирати у југозападној, западној и северозападној Србији. Ситуација је у даљем праћењу и на дневном нивоу ћемо издавати најновија метеоролошка упозорења на количину падавина, а крајем седмице и на појаву снега“, закључио је он.