Прочитај ми чланак

У ових 30 секунди објашњено је зашто Србији нема спаса

0

На Твитеру се појавио видео који говори да из наше земље не одлазе само млади, већ и пензионери који на другом континенту почињу нов живот.

Сваке године Србију напусти велики број људи. Одлази највише младих људи у пуној снази, али одлазе и људи у годинама па чак и пензионери који започињу нов живот у трећем добу.

На друштвеној мрежи Твитер виралан је снимак под називом „A new beginning in the US“ у којем човек у годинама вози камион. Човека кроз прозор камиона новинар пита „Шта је ваша страст?“, а он одговара „ИТ, ја сам инжењер информационих технологија.“ На то новинар каже, „Добро, а колико дуго возите камион?“ „Четири месеца. Ја сам у пензији, мој син живи у Америци и ја сам дошао у Америку да живим са својим сином. Ово је нови живот, нови почетак!“ Новинар га је онда питао одакле је и човек је одговорио: „Ја сам из Србије.“

Нисмо успели да пронађемо како се зове српски пензионер ИТ камионџија из Америке, а твитераш који је поделио снимак написао је коментар: „Зашто Србији нема спаса у 30 секунди. Нама остадоше кљунови и гркљани, за УСА оде батак и бело месо.“

Коментара на снимак има и пуни су горчине и снимака других емиграната.

„Ахаха, овако ћу и ја, као дипл. ецц у пемзији, само да млађи јуниор дипломира. Волан у руке, пустим мјузу и Луизијано ете ме“, написао је једна твитераш.

„У Србији су овакви орписани“, пише једна твитерашица.

На основу свих доступних податка, претпоставља се да Србију годишње напусти 45.000 грађана, а према неким проценама четвртина од овог броја су високообразовани. Дакле, Србију годишње напусти 11.250 високообразованих и 33.750 са завршеном средњом школом, пише Н1.