Прочитај ми чланак

СТИГЛА ЈЕ НОВА, СНЕЖНА ПРОГНОЗА: У Србији данас ветар са олујним ударима

0

СРБИЈУ је захватио нови циклон са Јадрана са падавинама. У седмици пред нама биће честе падавине, од сутра и хладније време, а у петак и у суботу снег и у нижим пределима.

Пред сам крај јануара суво и прохладно, а почетком фебруара мање отопљење.

ФОТО: Н.С.

Како наводи метеоролог Ђорђе Ђурић, овог јутра и преподнева Србија је под утицајем новог циклона, чији се центар у приземљу премешта преко Јадранског мора од југоистока ка северозападу. Истовремено, над западним и централним Медитераном налази се снажан висински циклон.

– Под утицајем овакве синоптичке ситуације, у Србији је дошло до јачег наоблачења, па се после подне, увече и током ноћи у већем делу Србије очекује киша, на планинама снег. Снег ће падати углавном изнад 1200 метара надморске висине. У току вечери и ноћи обилније падавине очекују се на југу и југозападу Србије и пало би и преко 30 мм кише по квадратном метру, а на планинама преко 20 цм снега. Због израженог градијента ваздушног притиска, у Србији ће данас дувати јак источни и југоисточни ветар, у кошавском подручју и на планинама са олујним ударима. Због прилива топлије ваздушне масе са Медитерана, данас ће бити топлије, али због кошаве субјективни осећај биће да је доста хладније. Максимална температура биће данас од 8 до 14°C, у Београду до 10°C – објавио је Ђурић.

У Србији се у уторак очекује прилив свежије ваздушне масе са северозапада и уз области Алпа. Биће облачно и хладније са кишом, у брдско-планинским пределима и у нижим пределима на истоку очекују се суснежица и снег. Југоисточни и источни ветар биће у слабљењу, док ће још увек појачан и јак бити у кошавском подручју. Јутарња температура биће од 1 до 5°C, у Београду 2°C, а максимална дневна од 2 до 7°C, у Београду до 4°C. Ваздушни притисак, који ће бити изнад нормале, биће у даљем порасту.

У среду ће бити тмурно и у већини предела суво, понегде са слабим падавинама. Максимална температура биће од 3 до 7°C, у Београду до 5°C.

– Србија ће од четвртка до петка бити под утицајем циклона са Јонског мора, тако да ће доћи до пада ваздушног притиска, али ће он и даље бити изнад нормале. У четвртак ће дувати умерен до јак југоисточни ветар, који ће потом бити у слабљењу, а у петак ће се успоставити северно и северозападно струјање. У четвртак прво у јужним, потом и у осталим пределима очекује се наоблачење. Биће облачно и хладније, повремено са суснежицом и снегом. У брдско-планинским пределима формираће се снежни покривач, а очекује се да се понегде и у нижим пределима формира мањи снежни покривач, углавном и нарочито током суботе. Максимална температура биће углавном од 1 до 5°C, а најхладније биће у суботу, максимална температура од 0 до 2°C – наводи метеоролог Ђурић.

У недељу и понедељак под утицајем високог ваздушног притиска биће суво, тмурно и хладно. У току јутра очекује се слаб мраз, а током дана максимална температура од 2 до 4°C.

Према тренутним прогнозама, почетак фебруара донеће мање отопљење. Ипак, јутра ће бити хладна и магловита, уз мраз, а током дана мало топлије са сунчаним интервалима, а максимална температура биће од 3 до 7°C, око 5. фебруара и до 10°C.

– Дакле, у седмици пред нама очекују се честе падавине. Срећом, оне неће бити екстремно обилне као током претходне седмице. Након данашњег натпросечно топлог времена, у уторак следи пад температуре, а сам крај јануара биће обележен температурама које су просечне за ово доба године, док ће почетком фебруара оне бити мало изнад просека – закључује Ђурић.