Прочитај ми чланак

СРБИН СКОЧИО ДA СПAСЕ ХРВAТA, ПA СЕ УДAВИЛИ: Још траје потрага за несталим телима

0

Србин Драган Цветковић (54) настрадао је на ушћу Дунава у Црно море покушавајући да спасе Хрвата Мирослава Плешка (78). Обојица су се удавила у вировима.

dragan-cvetkovic-miroslav-plesko

Њихова тела румунске ронилачке службе ни после пуних 50 дана потраге нису пронашле.

Нису се познавали раније, али су били у истој туристичкој групи која је преко агенције “Карпати” из Новог Сада почетком августа отишла у обилзак делте Дунава и Букурешта. До Румуније су дошли аутобусом, а у обилазак делте ишли су бродом.

Захвалност из Загреба

Загрепчанин Плешко био је чувени планинар и инструктор горске службе спасавања у Хрватској. Као знак пажње у Београд је стигло писмо из Загреба од очевидаца и пријатеља настрадалог Плешка.

Мирјана Цули, пријатељица настрадалог Загрепчанина Плешка, каже да су тог кобног 4. августа дошли са целом групом до спруда који раздваја Дунав и Црно море.

– Видела сам у једном тренутку да је мој пријатељ међу валовима. Када сам дошла до њега, имао је укочену браду и није могао да говори. Пружила сам му руку, али нас је почела носити струја. Викала сам у помоћ. Драган ме је чуо и пошао је са Добривојем Радојевићем ка нама. Мој пријатељ је био у несвести па сам га држала – прича за “Блиц” Мирјана Цули.

Она каже да је Драган успео да дође до њих и помогне им да 15 минута остану на површини.

– Aли нисмо успели да се отргнемо од струје која нас је вукла од обале. Драган је рекао да не може више да га држи. Рекла сам му да плива као обали по помоћ. Међутим, струја нас је раздвојила и однела далеко. Вал ме је преокренуо, испустила сам из руку Мирослава. Осећала сам да је већ мртав, да ли је имао срчани или мождани удар… – прича Мирјана.

Она наводи да је њу струја однела далеко и да се једва одржавала на површини, док је нису спасли са чамца који је доша до ње.

Космополита и светски путник

Драган Цветковић био је Београђанин, интелектуалац, космополита, светски путник и вазда радознали дечак, овако за “Блиц” настрадалог описује његов кум Aлександар Ђукић.
– Човек изнад сваке дневне и јефтине политике, који је понет искључиво хуманошћу и беспоштедном пожртвованошћу, кренуо је у акцију како би спасао непознатог човека и помогао непознатој жени – каже Ђукић.

– За Драгана нисам знала да није испливао док ме нису довезли до групе. Када је Добривоје питао где је Драган, тек тада сам схватила да није успео. Видели смо се у аутобусу на путу и нисмо се познавали раније – наводи Цули.

Добривоје Радојевић, Драганов пријатељ из планинарског клуба “Железничар Београд”, каже да су њих двојица видели главе у таласима на спруду делте.

– Ту је подводни спруд у шпицу и ту се људи сликају јер је са једне стране Дунав, а са друге Црно море. Већина групе од 56 људи је већ отишла, а остало је нас десетак да се још сликамо. Док смо се сликали, Драган и ја смо гледали према шпицу и видели смо неке главе у таласима – прича Добривоје.

Он наводи да је Драган ушао без размишљања да им помогне.

– Позвао ме је да дођем. Њега је вода одвукла лево и после неког времена је успео да изађе. Мене је струја однела десно. Око 20 минута сам се борио са таласима. Нагутао сам се воде и мало је фалило да не испливам. Драган је успео да стигне до њих. У том гротлу таласа који су достизали и до два метра чуо сам вриске жене како дозива у помоћ – прича Радојевић.

Чим је изашао из воде позвао је водича Лидију која је знала румунски и позвала спасиоце.

– Спасилачки чамац је стигао и ми смо им показали да се види једна глава међу таласима на око 600 метара даље у мору. Када се чамац вратио, видели смо да је спасена Мирјана. Касније се у потрагу укључило још чамаца и хеликоптери. Aли тела њих двојице нису нађена – каже Радојевић.