Прочитај ми чланак

Снег ће падати целу ноћ, забелеће пола Србије

0

Снег пада у већем делу Војводине, нарочито у Бачкој, потом у Београду и широм северне Србије, као и у већем делу источне Србије. Истовремено, киша пада у Банату и у доњем делу Подунавља, а суснежице има у Поморављу. У осталим пределима Србије је суво.

Иначе, снег у Подрињу, на западу Бачке и Срема пада већи део дана, а умерен снег у Београду почео је да пада око 14 часова. У пределима са снегом формирао се и мањи снежни покривач. Данас је највише снега нападало у Подрињу, на подручју Лознице до поднева око 10 центиметара снега.

Тремпературе се крећу се од 0°C у Бачкој, Срему и на истоку Србије и од 1°C у Подрињу и Поморављу до 8°C на југу Србије. Сјеница мери 4°C, а Златибор и Копаоник -1°C.

У наставку вечери снег се и даље очекује широм Војводине, а киша ће и на подручју Баната прећи у снег. Суснежица и снег очекују се и на подручју источне Србије. На подручју Београда снег ће престати и током вечери не очекују се падавине. У осталим пределима Србије биће суво.

Иначе, снежни покривач који се формирао у пределима са снегом, биће краткотрајног даха и неће се дуго засдржавати, јер температуре неће ићи у минус. На подручју Београда мањи снежни покривач формирао се углавном у вишим деловима града и приградским насељима, нарочито на јужном и источном ободу града, док се у центру града није скоро ни задржавао.

Слично време у Србији и у Београду очекује се и у четвртак. Биће облачно и хладно са кишом, суснежицом и снегом.

У току ноћи и сутра на планинама се очекује да падне 5 до 15 цм снега, локално до 20 цм, а у нижим пределима где се буде формирао снежни покривач било би га до 5 цм, локално 10 до 15 цм, али како би био влажан, а температура не би ишла у минус, снежни покривач био би краткотрајан и не би се дуго задржавао.

Јутарња температура у четвртак биће у четвртак од 0 до 4°C, максимална дневна од 2 до 6°C, у Београду до 3°C.

Због падавина, путеви у Србији ће бити веома мокри и клизави, па се у саобраћају препоручује додатни опрез и смањена брзина кретања. Због појаве снега, биће неопходна и зимска опрема, иако снег који пада не задржава се на путевима.

Према временској прогнози од петка очекује се суво. Биће хладно. У петак, током викенда и почетком следеће седмице ујутро се очекује слаб мраз, понегде и магла, а максимална температура током дана биће од 0 до 5°C. Средином следеће седмице очекује се отопљење, па се око 15. децембра очекује натпросечно топло време, уз температуре и до 15°C.