Прочитај ми чланак

СМЕДЕРЕВЦИ поручили на протесту против вакцине: Кризни штабе, претиш џабе! ВИДЕО

0

Удружење "Дедовина" органозовало је у Смедереву протест против обавезне вакцинације и вакцинације деце од корона вируса, под паролом "Борба за опстанак или нестанак?! Даље руке од наше деце!"

Неколико стотина грађана се у недељу, упркос киши, окупило у центру града желећи да укаже на кршење Устава Републике Србије.

На протесту су говорили: Ђорђе Петровић (председник Удружења „Дедовина“), Милослав Илић (бивши директор школе у Друговцу) , Сања Нешић (професор веронауке у ОШ Свети Сава), Филип Деспић.

Петровић је истакао да не сме бити обавезне вакцинације нити вакцинације деце јер се тиме крше уставна права, као и да нико нема право да нам противзаконито укида право на слободно кретање нити условаљава улазак у затворене објекте и манифестације маскама и ковид пасошима.

Илић се фокусирао у говору на 2008. године у време епидемије свињског грипа и испричао да је као директор школе и тада трпео велики притисак од власти да се озбиљност ситуације „препумпа“ и да се подржи идеја да се и деца вакцинишу (Тадић набавио милионе вакцина против свцињског грипа на иницирање др Кона), а не само одрасли, што је он као директор одбио, звао Министарство просвете да  извести о том притиску и како каже добио подршку.

Деспић је истакао како „може 50.000 људи дневно претрпаних једни преко других без маски и дистанци на Егзиту, Бир фесту и другим фестивалима, а не може 30-ак деце у учионици без маске на лицу?! Присетио се да је тај исти Кризни штаб у почетку говорио да се деца уопште не разбољавају од корона вируса, да би сада инсистирали на вакцинацији јер ус главни преносиоци.

„На нашу децу не смемо да дамо! Доћи ће дан кад ће деца питати родитеље зашто се нисте борили за слободу? Зашто сте ћутали на све што су вам радили? Зашто се нисте побунили и устали ЗА НАС? Деца су наше највеће благо и не желимо да им остављамо свет у коме ће бити послушни робови који климају главом! У коме неће смети да ходају уздигнутог чела, да имају своје мишљење, ни буду достојанствени. Ово што ми данас живимо – није ни нормално, ни достојанствено!“, истакао је Деспић.

Окупљени народ је носио пароле: Кризни штабе, претиш џабе“, „Децу вам не дамо“, „Скините маске“, „Слобода се осваја., „Бирам да изаберем“, Нека вирус слободе крене из Смедерева“, „Кад неправда постаје закон, отпор постаје обавеза“, „Слога биће пораз врагу“…

Деца и млади у народној ношњи, на импровизованој бини украшеној иконама и крстовима, увеличали су овај догађај.

Удружење „Дедовина“ је православно-патриотско удуржење које делује локално на територији Смедерева, баве се и хуманитарним радом, помажу угрожене на Косову и Метохији.