Прочитај ми чланак

СЕОСКА БУНА Српски ратари блокирали путеве због цене горива и ђубрива

0

Пољопривредници из Уба почели су нешто пре 9 сати окупљање за протестну вожњу тракторима и аутомобила кроз центар града, како би изразили незадовољство ценом дизела и минералног ђубрива.

Почетком недеље, протестни скуп такође за сутра, најавили су и пољопривредници из Баточине.

Илустрација

Један од иницијатора овог протеста, Бранислав Глишић пољопривредник из Памбуковице, потврдио је за Нова.рс да је окупљање почело, и додао да нече бити блокаде саобраћаја. Глишић је раније рекао да су захтеви јединствени и да траже исто што и пољопривредници из Пожаревца који су прошле недеље протестовали, као и ратари из Баточине који такође сутра имају протестни скуп.

Пољопривредници имају три захтева, а то је регресирана цена нафте, смањење цене минералних ђубрива и субвенције државе по хектару земље.

„Тренутно стање више не може да се издржи. Сада имамо цену ђубрива од једног евра по килограму, а да бисмо купили 100 килограма ђубрива, требало би да продамо три ара земље. Са тих 100 кила можемо да обрадимо ни 50 ари, а то је ништа. Ја живм само од пољопривреде и немам других прихода, одакле да платим толико ђубриво“, огорчен је Глишић.

Он је рекао да их је мука натерала на протест и најавио да ће на сутрашњем скупу бити „велики број незадовољних људи“. Протест ће, како каже, овога пута бити упозорење, пред радикалнији и масовнији скуп, који је на Убу планиран за суботу 12. фебруар.