Прочитај ми чланак

Саво Вучићу и опозицији: КиМ је СРБ! Блокада избора, нема договора са странцима

0

Саво Манојловић из "Крени-Промени" каже да неће прихватити мораторијум на копање литијума и бора од годину дана, јер је то, како каже, "држи воду док избори оду". "То је њихов покушај да се премости ситуација и ствар гурне под тепих, да нас опет обасипају са националних фреквенција па да Рио Тинто или неку другу компанију врате на мала врата", каже он.

Синоћ је испред Председништва одржан протест еколошких активиста и грађана у организацији Иницијативе „Крени-Промени“. Захтев је мораторијум на рударење бора и литијума на најмање 20 година. Рок – до одржавања избора, у противном – како кажу, следи позив грађанима на општу непослушност и блокада и опструисање самих избора.

„Прва опција је да се уђе у опструкцију избора која ће подразумевати блокаде и друге такитке и друга опција биће активно учествовање да се ова тема намеће у кампањи, инсистирамо да се питање реши пре избора. Ово није хир, парламентарни избори су ванредни, као нека врста политичке кризе. И председник је спомињао мораторијун од годину који је неприхватљив, а Брнабић тврди да то не може да се уради због процедура, чињеница је да је могуће то спровести, Влада може по хитном поступку, то је само један члан закона да се забрани копање литијума и бора. Да дате шансу науци да нађе еколошки одрживе начине и да се ова криза превазиђе“, рекао је Манојловић.

На питање да ли имају капацитета да тако нешто и спорведу, Манојловић каже да су спремни да покушају и верује да ће успети.

„И блокаде су деловале као немогућа мисија. Ми апсолутно не желимо, нико не ради ове ствари које су рискантне и нико не ужива у блокадама ни у излагању ризику. Али васт нас тера, крши елементарна права људи. Ми не желимо сукобе с другим грађанима, ми се боримо и за те људе и за новинаре који не раде свој посао, једино што тражимо је мораторијум и позивамо све грађане да заједно добијемо ту битку“, каже Манојловић.

Сматра да је сада најбољи тренутак да се ово питање реши.

„Ја не знам ко ће бит председник, премијер, ни да ли ће се избори одржати, али сам сигуран да Рио Тинто неће вршити ископавање бора и литијума. Желели смо да поштујемо институције, али су наша права угрожена и сматрамо да имамо право да протетсујемо“, наводи.

„Ја сам организатор блокада, људи су се само одазвали и не постоји основ да они одговарају. Спреман сам да сведочим и сносим све консеквенце. Изашли смо са адвокатима који ће пружити правну помоћ људима, сакупили смо путем донација новац да ниједан човек сам на плати“, рекао је Саво Манојловић.

Додаје да ће наредне кораке саопштити на следећем протесту у четвртак.

„Ако причамо да ли је то легално – није, да ли је легитимно – апсолутно, јер се власт понаша према нама као да смо племе. Ми треба да верујемо да је Рио Тинто отеран, ако је отеран како можемо да дозволимо другима да то исто раде у другим деловима Србије. Ми тако спремамо терен да им плаћамо одштету и стављамо грађане у неравноправан положај. Не вреде људи из Пожеге мање од људи у Јадру“, поручује Манојловић.

На питање да ли одлука о опструкцији избора може да наштети опозицији, Манојловић каже да се то сигурно неће десити и да ће кораке донети у складу с проценом.

„Нећемо ући у процес уколико то није могуће спровести и уколико то не прихвате остале еколошке организације и опозиција. Имамо доста идеја и у правом тренутку ћемо изаћи с тактикама“, каже.

„Немам претензије да будем лидер опозиције, желим им све најбоље на изборима. Уколико се избори буду одржавали и све се ово реши, ја ћу гласати за њих“, наводи Манојловић.

Говорећи о народној иницијативи о геолошким истраживањима у вези са литијумом, која је враћена, како је објаснио Ивица Дачић, јер није предата на правно ваљан начин, Манојловић је рекао да са иницијативом нема ништа спорно и да ју је могуће средити за 10 минута.

„Али има проблем. Када ми дођемо у Скупштину да је средимо, нама кажу да немају појма, да је то отишло на одбор, када зовем одбор немају појма зашто је дошло код њих, председница Владе брка појмове, не председник Републике већ председник Скупштине, али онда испред Скупштине нас нападају нове верзије Сима Спасића и то сматрам проблематичним. Наша свака конференција је пријављена полицији, овде се полиција повукла. Наш први скуп полиција није хтела да регулише саобраћај, јуче јесте“, каже Манојловић.