Прочитај ми чланак

РОДИТЕЉИ БЕСНИ! У београдској школи шестаке учили О ПРОМЕНИ ПОЛА!

0

У једној основној школи у Београду ђацима виших разреда предавања су одржали активисти невладине организације Центар Е8, а родитељи који су се јавили редакцији Вечерњих Новости јер су били незадовољни. Како су рекли о овоме нико није обавестио Савет родитеља.

Према њиховим тврдњама, такође, садржај предавања био је споран. Како су нам рекли родитељи основаца, предавања заговарају “џендер” агенду, односно наметање разлике између пола и рода, међуполност, промену пола и сл.

– Мом детету које иде у шести разред, у оквиру радионице коју је школа организовала, на часу одељенске заједнице презентован је програм о родној равноправности – каже једна мајка која се јавила нашој редакцији. – Радионица се звала “Школа без насиља” и то је у складу са школским програмом на шта су родитељи дали начелну сагласност, међутим, у овом случају родитељи су обманути и злоупотребљени јер се дванаестогодишњацима говорило о родној равноправности, промени пола хируршким путем, о томе да мушкарац може постати жена, а жена мушкарац, о прихватању везе између два иста пола… Деца су нам рекла да су предавања држала двојица мушкараца која су била чудно обучена и која су се чудно понашала.

Деца су, каже ова мајка, попуњавала и упитник који се односи на родну равноправност, а са садржајем упитника родитељи нису упознати.

Поједини наставници који су присуствовали предавањима тврде да су деца постављала различита питања, попут тога да ли дечаци могу да се шминкају, те да су се родитељи узнемирили због начина на који су им деца те инфомације пренела, мислећи да се промовише хомосексуалност. Зато су на Савету родитеља тражили да се овај програм хитно заустави, па је школа раскинула сарадњу са Центром Е8.

Ова организација, појашњава нам Миња Богавац, ради са младима и за младе, као део регионалне мреже Иницијатива младића, коју окупља Царе Интернатионал.

– Најважније теме које обрађујемо су превенција насиља, промоција здравих стилова живота и родна равноправност – каже наша саговорница. – Имамо програм намењен младићима (“Програм М”); девојкама (“Програм Ж”) и програм за мешовите групе, који спроводимо у школама (“Програм Y”).

Она тврди да нису имали негативних искустава, да су у школи у којој су држали радионице имали смо одличну реакцију како својих тренера, тако и наставног особља и ђака који су били врло активни и заинтересовани за рад. Тренутно, Центар Е8 раде “Програм Y” радионице у две београдске средње школе – у гимназији “Свети Сава” и у Графичко-медијској школи. Они подсећају да је њихов основни програм за обуку наставника и стручних сарадника “Програм Y – обука за превенцију насиља” успешно акредитован специјалним писмом министра просвете 2016. године, као програм од јавног интереса.

Из Министарства просвете, међутим, нисмо добили објашњење због чега је овај програм од посебног интереса да би добио званичну акредитацију и на који начин се одобрава улазак предавача у школе, као и ко одобрава теме о којима ће говорити и са којим тезама.