Прочитај ми чланак

РХМЗ издао ново упозорење: Ледена киша стиже у ове делове земље, за викенд…

0

У Србији ће ујутро бити хладно, у већем делу слаб до умерен мраз, а више облачности уз слабе мешовите падавине снег и кишу са поледицом очекују се понегде у југозападној и централној Србији, са тенденцијом премештања у току преподнева даље ка истоку и североистоку земље, јавио је Републички хидрометеоролошки завод.

У току дана ће бити умерено облачно, топлије и ветровито – дуваће умерен и јак јужни и југозападни ватар, а у кошавском подручју југоисточни ветар са ударима олујне јачине на југу Баната, у доњем Подунављу и у планинским пределима.

Киша се поново очекује после подне и увече најпре у Војводини, а током ноћи и у осталим крајевима. Најнижа температура ће се кретати од минус пет до један а највиша од осам до 13 степени, док ће у Неготинској Крајини бити хладније, до три степена.

У Београду ће бити умерено облачно, већи део дана без падавина, топлије и ветровито. Дуваће умерен и јак југоисточни ветар (кошава). Најнижа температура ће се кретати од минус два до један степен Целзијуса, а највиша око 11 степени. Киша се повремено очекује увече и у току ноћи.

„Интензивнија ледена киша очекује се у ноћи између среде и четвртка, као и у четвртак ујутро на ширем подручју источне Србије (у Тимочкој и Неготинској Крајини, као и у планинским пределима у овој регији)“, упозорио је РХМЗ.

У петак и суботу захлађење са снегом

„Данас и сутра ветровито и осетно топлије уз променлјиву облачност. Максимална температура у већини места данас од 8 до 13 °С, а сутра од 13 до 20 °С, осим у Тимочкој Крајини где ће се задржати хладно време са појавом ледене кише, која ће бити најинтензивнија у ноћи између среде и четвртка, као и у четвртак ујутро.

На планинама интензивно топлјење снега. Дуваће умерен и јак јужни и југозападни, а у кошавском подручју југоисточни ветар са ударима олујне јачине на југу Баната, у доњем Подунавлју и у планинским пределима.

У петак нагло захлађење уз прелазак кише у снег, прво у Војводини и западној Србији, где се очекује стварање мањег снежног покривача. Почеће да дува јак северни и северозападни ветар.

У суботу на северу Србије разведравање, а у осталим крајевима облачно са снегом уз слаблјење ветра. У неделју претежно сунчано, али хладно. Ветар у скретању на јужни. Честе промене времена уз температурне осцилације очекују се и почетком наредне седмице“, стоји у најави РХМЗ.

У источној Србији данас је на снази наранџасто упозорење због снега и леда, а то значи да је време опасно: Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе.

Жути метео аларм упаљен је у свим осталим деловима Србије због снега и леда, а у Банату због јаког ветра. Метео аларм није на снази једино на подручју Срема и Београда.