Прочитај ми чланак

РAСКРИНКAНA БРУКA У ТУЖИЛAШТВУ ХРВАТСКЕ Оптужнице против Срба васкрсле за деценију

0

Ослобођен Рајко Aничић, раскринкана брука у хрватском тужилаштву. Судски случајеви обустављени још 2006. године, напрасно “оживели”.

Србин Рајко Aничић, родом из околине Дарувара, који је после рата у Хрватској живео у Инђији, а провео је по месец дана у притвору у Сарајеву и Загребу, од среде је на слободи, потврдио нам је његов адвокат Душко Томић из Сарајева. Подсетимо, Aничић је пре два месеца ухапшен на граничном прелазу Рача код Бијељине по налогу Интерпола, јер је за њим хрватско правосуђе расписало међународну потерницу за наводне ратне злочине почињене у околини Дарувара.

– Aничић је један од 76 Срба које је Тужилаштво у Хрватској оптужило за наводне ратне злочине још 1994. године и за које је одређен притвор, што је значило да чим буду пронађени, следи њихово хапшење – говори адвокат Томић.

– Оптужнице и решења о притвору потврђени су у марту ове године. Колега Aнте Нобило, који је заступао Aничића у Загребу, и ја, установили смо да је то учињено највероватније из чистих политичких разлога. Утврдили смо да је оптужница против свих 76 Срба повучена још 2006. године, а онда је комплетна архива о обустављању оптужница на волшебан начин уништена! Онда је хрватско тужилаштво оживело ове оптужнице, као да су оне некакви феникси.

Због тога је и повучена оптужница против Рајка Aничића, који је коначно на слободи.

Хрватско тужилаштво се поиграло и са Хашким трибуналом и са тужилаштвом, који нису дали “благослов” за подизање оваквих оптужница, а без тога нису могли да поступају и да практично ставе људе на списак и да их “лове” кад се појаве ван подручја Србије.

Према речима саговорника, Нобило и он сада позивају и остале са списка који је објавиле Вечерње новости, да им се јаве како би заједно поднели кривичну пријаву против одговорних у хрватском тужилаштву због оваквог начина процесуирања недужних људи, међу којима највише њих живи у Србији и има држављанство Србије.

ЏЕЛAЈЛИЈA И ДУЈAНОВИЋ

Прошлог лета по истој хрватској оптужници, која је активирана у марту 2016, ухапшена су двојица Срба из Дарувара, Ранко Џелајлија и Вељко Дујановић. Џелајлија, који живи у Бањалуци, ухапшен је на београдском аеродрому када је кренуо у Швајцарску код ћерке да јој однесе документа неопходна за венчање. У притвору је био 40 дана, да би на крају Хрватска одустала од оптужби. Дујановић је ухапшен на граници са Македонијом, када је са супругом кренуо у Грчку на море. У притвору у Скопљу провео је 46 дана и пошто је хрватско тужилаштво обуставило кривични поступак, пуштен је на слободу.

БИРAЛИ ЖРТВЕ

– Списак који је објављен у “Новостима” је значајно оснажио нашу истрагу и напоре да утврдимо шта се “иза брда ваља”, и верујем да је близу дан када ће и званично бити обустављен лов на ове људе из даруварског краја – каже адвокат Томић.

– За злочине који су били неко треба да одговоре, али ови људи су погрешна адреса. Нашег клијента Aничића прецесуирају јер је био возач тенка, док никад нису процесуирани један Мађар који је био нишанџија на том тенку и један Хрват који је био командир тенка.

БОНУС ВИДЕО – СТРАШНЕ ПРИЧЕ О АЛБАНСКИМ ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА

Песник Ранко Ђиновић (родом из Метохије, кога су Албанци 1999.г. протерали из Ђаковице и др Александар Ђикић, исто родом из Ђаковице а који живи сада на Северу Косова радећи као професор на Универзитету Приштини, измештеном у северном делу Косовске Митровице, говоре о стравичним албанским злочинима над Србима након почетка шиптарске окупације Космета.

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.