Прочитај ми чланак

ПРОКЛЕТСТВО ЈЕДНОГ ОД НАЈЛЕПШИХ ЈЕЗЕРА У СРБИЈИ! Сваке године узме бар један живот

0

Језива смрт С.С. (42) из Власине Округлице код Сурдулице, који је 20. јула, око 18 сати, испао из чамца и утопио се, на свега петнаестак метара од обале, само је још једна потврда да је Власинско језеро веома опасно

Од 1949. године, када је изграђена брана и створена акумулација, у језеру се утоплило више од 100 људи.

Директор здравственог центра у Сурдулици др Драган Китановић истиче да купачи много ризикују када улазе врући у воду, без претходног расхлађивања.

– Температура воде у језеру је различита зависно од дубине. На дубни од метар температура воде је преко лета од 20 до 25 степени. На већој дубини вода је знатно хладнија. Због тога су купачи изложени грчевима и шоковима, што срце не може да издржи. Због неопрезног уласка у воду, купачима прво откаже срце, а онда се удаве. Често се дешава да купач скочи у воду и више никада не изађе из ње, управо због наглих температурних разлика – каже педијатар др Драган Китановић.

Шеф заштићеног предела „Власина“ Новица Станковић наглашава да је вода у највећем српском језеру, дугачком девет километара, просечне ширине 1,7 километар и дубине 12 метара, прилично хладна због бројних планинских притока, због чега купачи морају да буду опрезни. Топла вода у површинском слоју била је кобна за већину жртава, које претежно нису биле из ових крајева.

– Никада у језеру званично није било дозвољено купање, због чега није уређена ниједна плажа. Нису постављени тушеви за расхлађивање. Језеро се искључиво користи за производњу струје, купачи на своју руку улазе у језеро и излажу се опасностима – каже Новица Тончев, председник Скупштине општине Сурдулица.

Један од заљубљеника Власинског језера и страствени риболовац, Бранислав Ристић каже да „српско море“ у просеку сваке године однесе једну жртву.

– За сваког летњег Светог Николу језеро походе српски риболовци да би га умилостивили да више не убија. Пецароши принесу жртву, закољу прасе, јагње или јаре. Многи Сурдуличани не улазе у језеро, док не чују да се неко удавио. Тек када сазнају да се неко утопио, верују да могу да се купају, сматрајући да је језеру довољна једна жртва годишње – наглашава Ристић.

Хроничар Сурдулице, Драган Милошевић Буца подсећа да је на простору где се сада налази језеро било власинско блато у којем су се давно удавили бугарски војници.

– Према легенди, једна јединица бугарске војске залутала је на Власини и набасала на чобанина. Он је наводно обећао да ће да им покаже како да дођу на жељено одредиште. Међутим ноћу их је навео на живо блато и сви су се удавили. Сујеверни мисле да су жртве Власинског језера освета невино настрадалих бугарских војника – прича Милошевић.