Прочитај ми чланак

Појачана контрола возача и пешака, казне за оне који користе мобилни телефон

0

Саобраћајна полиција ће од данас вршити појачану контролу употребе мобилних телефона у возилима и код пешака на коловозу.

Акција „Фокус на путу“ спроводи се oд 9. до 15. октобра у 30 европских земаља, које су чланице европске мреже саобраћајних полиција, саопштио је МУП.

Полицијски службеници биће усмерени на откривање и санкционисање прекршаја непрописног коришћење мобилног телефона од стране возача, као и непрописног коришћења мобилног телефона и слушалица од стране пешака приликом преласка коловоза.

Коришћење мобилног телефона током вожње повећава ризик од саобраћајне незгоде за четири до чак 20 пута, што чини овај прекршај једним од тренутно највећих проблема безбедности саобраћаја на путевима, објавио је МУП, преноси РТС.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, око пет одсто пешака непрописно користи мобилни телефон или слушалице приликом преласка коловоза, док се проценат возача који непрописно користе мобилни телефон за време вожње креће од четири до 15 одсто у зависности од врсте возила.

Полицијски службеници саобраћајне полиције од почетка ове године санкционисали су око 38.000 возача због непрописног коришћења мобилног телефона за време вожње и око 2.500 пешака због непрописног коришћења телефона или слушалица.