Прочитај ми чланак

Новим законом Хрватска опет протерује Србе?

0

Хрватски закон о пребивалишту предвиђа брисање из евиденције оних који не живе на пријављеним адресама, чиме су избеглице најугроженије, каже Саво Штрбац.

Председник удружења Веритас је за Курир објаснио да ће Хрватска, ако у Сабору прође нови Закон о пребивалишту, тиме „зацементирати етничко чишћење започето током ‘Олује’ и ‘Бљеска'“.

Наиме, нови Закон о пребивалишту полицији даје овлашћење да брише из евиденције оне који не живе на пријављеним адресама, а ако буде усвојен, избегли Срби би могли да буду трајно избрисани из евиденције хрватских грађана.

„Постоји измена у том закону – додуше, питање је да ли ће бити усвојена – која изузима Србе протеране током рата који су предали захтеве за обнову кућа. Међутим, ако та измена не уђе у закон, Хрватска би тиме зацементирала етничко чишћење из ‘Бљеска и ‘Олује'“, каже Штрбац.

Према његовим речима, Хрвати су испунили свој циљ – у Хрватској данас живи само око три одсто Срба. „На попису 1991. у Хрватској је било 582.000 Срба и 106.000 Југословена, међу којима чак 60-80 одсто Срба, а на попису из 2001. Срба је било 201.000, а Југословена тек 200“, додаје он.

То су подаци хрватских служби и показују да српска заједница у Хрватској с временом нестаје. Резултата са пописа из 2011. још нема, мада сумњам да им треба годину дана да обраде те податке. Верујем да им је циљ да сакрију да Срба у Хрватској више готово и да нема, наводи Штрбац.