Прочитај ми чланак

НИСУ РУСИ: Српско небо неће Американце

0

Лоше време с маглом, која је над Београдом прогнозирана до краја недеље, омело је спектакуларну идеју да око 200 падобранаца Специјалне бригаде Војске Србије и 173. падобранске бригаде Европске команде оружаних снага САД на неколико локација прикажу умеће скоковима и то из поноса америчког ратног ваздухопловства транспортног авиона Ц-130Ј суперхеркулес.

Дочекани с погачом и сољу, амерички падобранци су се придружили српским колегама из 63. падобранског батаљона, противтерористичког батаљона и 72. извиђачко-диверзантског батаљона, како би извршили све потребне припреме за планиране скокове.

Било је предвиђено да једна група искочи у околини Ковина, а друга изнад Лисичјег јарка. Али због лоших временских услова нејасно је колико ће скокова обавити и са које висине.

– Амерички падобранци су обучени и за скокове са око 200 метара, а пилоти суперхеркулеса могу да изведу такву врсту налета. Што се нас тиче, ми смо способни да скачемо одакле нам се каже. Зато претпостављам да ова вежба неће бити отказана, али још не знамо по којим параметрима – објашњава за „Вести“ један од припадника 63. падобранског батаљона.

Једина жена падобранац, капетан Рада Чурчић из 63. падобранског батаљона, каже да ће временски услови одредити све остале параметре.

– С Американцима увежбавамо све што је потребно на тлу, а то значи и да се упознајемо са падобранима Ц6 с којима нисмо имали прилике да скачемо. Многи од нас нису имали прилике ни да искачу из херкулеса, тако да је то за нас одлично искуство – објашњава капетан Чурчић.

Заједничка вежба требало би да се заврши данас, после чега ће падобранци разменити значке својих јединица.

Храном задовољни

Американци нису дозволили новинарима да уђу у овај авион из кога може да искочи до 92 падобранца, али нису крили задовољство што су у Србији. Мајор Џерад Соренсен био је одушевљен гостопримством.
– Обилазимо различите крајеве, упознајемо нове културе и храну. А ваша је веома укусна – објаснио је уз широк осмех.