Прочитај ми чланак

Народ упао на презентацију Рио Тинта у Ваљеву: Не желимо вас овде! (ВИДЕО)

0

Компанија Рио Тинто организовала је у Ваљеву презентацију пројекта "Јадар". На догађај су позвани само представници локалних заједница, али су се појавили и грађани и еколошки активисти који су презентацију и прекинули, уз поруку да овај пројекат не желе. Из Рио Тинта кажу да противници пројекта не желе дијалог заснован на чињеницама.

Како јавља репортер Н1, све је завршено и пре него што је почело. Грађани и активисти окупили су се у хотелу у Ваљеву и још једном заједно гласно рекли „не“ пројекту Јадар.

Све је замишљено као презентација коју је компанија Рио Тинто желела да представи одређеним представницима локалне заједнице, не дефинишући ко су те особе.

Из њиховог саопштења се закључује да није реч о представницима локалних власти, већ о представницима локалних заједница.

Репортер Н1 је послао упит ко су ти људи и зашто они могу да разговарају са представницима Рио Тинта, а не остатак заинтересоване јавности, али и медији који о томе желе да извештавају.

Одговор на то питање је изостао, речено је да „они разговарају са онима који желе да чују шта је пројекат Јадар, а све остало је негативна кампања“.

Међутим, иако је замисао да ово буде затворен скуп, око 18 часова испред хотела окупио се велики број еколошких активиста, био је ту и Александар Јовановић Ћута, као и организација „Марш с Колубаре“ и више представника различитих еколошких организација који су издејствовали да сви они, као и медији, уђу на презентацију.

Снимање је било забрањено, али ипак је догађај снимат и телефонима и камерама.

„Ја не желим да ви будете овде, али ја одавде немам где да одем. То је велика разлика, ја немам где да одем“, рекао је један од активиста представницима компаније, док су остали викали „напоље“ и „марш из Србије“.

На снимку се такође види транспарент на коме пише „Власт је ваша, али земља је наша“.

Како додаје репортер Н1, оно што није јасно због чега није било дозвољено да медији пренесу целој овој презентацији, ако је заиста реч о, како тврде из Рио Тинта, пројекту који треба да допринесе Србији.

Александар Јовановић Ћута и окупљени еколошки активисти рекли су нашем репортеру иочи овог догађаја да настављају да прате сва дешавања везана за Рио Тинто, јер су уверени да на пројекат није (како је тврдила бивша премијерка Ана Брнабић) стављена тачка, већ запета.