Прочитај ми чланак

Најпознатији зет на свету на путу ка Београду: А од Србије… Закуп на 99 година…

0

Компанија Џареда Кушнера, зета бившег америчког председника Доналда Трампа, добиће у закуп простор бомбардованог Генералштаба у Београду, на 99 година, без накнаде. На том месту изградиће луксузни хотелски и апартмански комплекс, као и спомен обележје и музеј, пише Њујорк тајмс, чији саговорници износе сумњу да је реч о коруптивном послу.

Није никада непобитно доказано да је Никола Добровић хтео да овом идејом овековечи пробој партизана кроз обруч на Сутјесци, али јесте извесно да Влада Србије има намеру да ово културно добро поклони америчком инвеститору и то не било коме, већ најпознатијем зету на свету, Џареду Кушнеру, који је на Иксу обелоданио своје планове за инвестиције у Албанији и Србији.

„Ја сам умро од смеха. Читао сам у неким новинама како сам ја у ствари то искористио за политички утицај на Трампа, па сам ја сад корумпирао Америку и или некога у Америци. Ја сам чудо. Невероватно шта сам све у стању да урадим“, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Новине у којима је читао о корумпирању потенцијално председничке породице нису било које, већ Њујорк тајмс, који пише да да би Кушнеров пројекат у Србији, вредан 500 милиона долара, представљао сукоб интереса, уколико би Трамп на изборима у новембру поново био изабран за председника САД. На корупцију је први указао народни посланик Александар Јовановић Ћута, који тврди да су дил договорили бивши Трампов изасланик и, како каже рачуновођа Александра Вучића.

„Молим редитеља за крупни план, да грађани Србије виде, Ричарде Гренел и Синиша Мали су догововорили да поклоните Генералштаб и да на том месту где су гинули људи, на месту које је културно добро, саградите луксузан хотел“, рекао је посланик Александар Јовановић Ћута.

Председник потврђује речи Александра Јовановића Ћуте, да је у име Србије преговарао Синиша Мали.

„Али, ја знам да кад он нешто води, то води сигурно, паметно, озбиљно и одговорно“, каже Вучић.

Није, међитим, пропустио прилику Вучић да на нападне Александра Јовановића Ћуту да је тобоже сваки дан у Београду на води, против кога је, уз неизбежну дозу цинизма и помињање ресторана Саванова.

„Рекли су ево кафану за себе направио. Па нисам за себе него за Ћуту. Ја сам знао да ће Ћута ту да долази сваки дан на по чашицу и то“, каже Вучић.

Александар Јовановић, пак, позива грађане да спрече поклањање Генералштаба, а члан странке Србија центар и бивши официр Петар Бошковић указује да осим корупције, инвестиција Трамповог зета може бити спољополитички проблем.

„Ово је један од његових промашених потеза, као и прошли пут када је реч било о фирми која је у вези са Трампом. Поново играју на карту Трампа“, сматра Бошковић.

Бошковић подсећа да је 2016. Вучић играо на карту Клинтон фондације, а да је Хилари Клинтон изгубила изборе – управо од Трампа, па би могао да се деси – двоструки промашај.