Прочитај ми чланак

Михаило Ђаковић: Филмско понижавање Србије

0

vojska214imgk2-193058-1-2_420x0

(НСПМ)
Пишем Вам и као правник и као обичан грађанин који је апсолутно против било каквог облика медијске цензуре. Али као што се неприкладан и нехуман садржај (углавном порнографски филмови) приказује на телевизији касно после поноћи, када млади нараштај спава, мислим и да се филмови који вређају људско достојанство, истину и част, такође морају приказивати у исто време.

При томе мислим на све више, углавном америчких филмова, у којима се као криминалци Руси и Арапи коначно и дефинитивно замењују Србима. Срби се приказују као кољачи, злочинци, терористи и опаки криминалци, без икаквог морала, части, осећања и савести. Не знам ко, зашто и са каквим намерама уопште купује такве филмове, најчешће најнижег продукцијског и уметничког квалитета. Али ако су филмски уредници већ решили да такве иритирајуће и за наш народ понижавајуће и фрустрирајуће филмове приказују, нека их приказују касно ноћу, уместо врло често изванредних филмова који се дају кад им време није и због којих лежемо ко зна кад. Па онда нека, у те касне сате, те за нас срамотне филмове гледа ко има такву потребу и ко за то има добар стомак.

Последњи пример је филм Анђео освете, са познатим енглеским глумцем Џеремијем Ајронсом (приказан у понедељак  1. јула, на ТВ ПРВА у 21,15). У овом филму, уметнички врло ниског квалитета, српски терористи на Кипру отимају авион и убијају његову жену и две ћерке, после чега се он свети и убија их једног по једног. Центар терориста је лист Српска слободна штампа у Лондону, а главни терористи су Иванић Лојвек, Карадан Малдић и Лео Хас – баш ”оригинална” српска имена.

Чак и ова накардна имена, која немају никакве везе са нашим стварним језиком, показују колико је филмским ствараоцима стало до било какве, чак и формалне језичке веродостојности. Да и не говоримо о злонамерности, политичким и индоктринирајућим циљевима, помоћу којих се ионако географски, историјски и општеобразовно нешколованим круговима на Западу тенденциозно усађује омраза и негативна слика о свим Србима као народу. Телевизијски уредници би вероватно рекли: Увек имате дугме – па исклључите телевизор или промените канал. Ја ипак мислим да би много лакше и целисходније било искључити, или променити такве уреднике.

Скраћена верзија овог чланка објављена је у Политици