КЛИМАТОЛОЗИ ПРЕДВИЂАЈУ: Чека нас паклено лето ове године, припремите се!

0

Из године у годину летње температуре су све више. Према првим прогнозама климатолога, ово ће бити најтоплије лето у последњих неколико година. Број тропских дана са температуром од 30 степени и више, кретаће се у нижим пределима у интервалу од 30 до 55 дана.

Иако је мај и хладнији него иначе, а Србија је била на попришту олујног фронта због чега је било много падавина, грмљавина и громова, за лето које званично почиње 20. јуна прогнозе су да ће бити – најтоплије.

– Према садашњим прогнозама, требало би да ово лето буде топлије од претходног, али и од оног 2018. године. Температуре су тада, као и прошлог лета, биле изнад просека, што се очекује и овог лета. За сада нема детаљних прогноза, али судећи према првим најавама, пред нама је још једно лето са тропским температурама – каже за климатолог Владимир Ђурђевић, и додаје да нас очекују три-четири топлотна таласа.

Према прогнозама метеоролога сервиса AccuWeather, топли и суви таласи преовладаће у већем делу јужне Европе у наредним месецима, што би могло да донесе проблем пољопривредницима.

– Температуре ће се кретати од 30 до више од 40 степени у појединим деловима, а топлотни таласи, који ће се јављати у неколико наврата, захватиће северне делове Италије као и делове Балкана – прогнозе су овог сервиса.

Тропске ноћи смо имали и током маја, са температуром од 25 степени, колико је забележено у Краљеву, а према најавама, и летње температуре биће знатно изнад просека.

-На основу тренутних анализа, све упућује на то да ћемо имати још топлије лето него иначе, са температурама чак до два степена вишим од просека уз количину падавина нешто нижу од уобичајене. Очекују се падавина од 120 до 240 мм у нижим пределима – рекао је Југослав Николић током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Према најавама РХМЗ-а за период од 1. јуна до 31. августа, средња сезонска температура ваздуха биће изнад просека, са одступањем за око плус 2 степена. Вредности средње сезонске температуре кретаће се од 21 до 24 степена, док ће у вишим пределима она износити од 13 до 17 степени.

Број тропских дана са максималном температуром од 30 степени и више, кретаће се у нижим пределима у интервалу од 30 до 55 дана.

Када је реч о падавинама, према првим најавама РХМЗ-а за овај период, очекује се сушно лето у већем делу Србије. Сезонска количина падавина биће од 120 до 250 мм, док ће у брдско-планинским пределима бити нешто више вредности, од 190 до 250 мм.

Топлотни таласи у јулу

Главни летњи месец, када се очекује претежно тропско време, обележиће неколико топлотних таласа и температуре изнад просека.

Средњаминимална температура ваздуха у јулу имаће вредности изнад вишегодишњег просека, при чему ће њена вредност у просеку бити виша за око 1,6 степени. У Београду и широј околини предвиђа се вредност јулске средње минималне температуре ваздуха од 19,1 степен. Према најавама РХМЗ-а средња максимална температура у јулу биће изнад просека, са вредностима за око 2,3 степена у односу на вишегодишњи просек.

У августу наставак топлог лета

Топлије и просечно суво време наставиће се и током августа, те неће бити препрека да се и током овог месеца одлучите за годишњи одмор и летње дестинације.

Највећи број тропских дана са максималном температуром од 30 степени и вишом, током протекле године, био је у интервалу од 47 дана у Пожеги, Куршумлији и Крагујевцу, до 61 дана у Неготину, што је за 21 дан више од просека.

Високе температуре широм Европе

Делом Европе, од југа Француске па до Украјине према првим прогнозама AccuWeathera очекује се вруће и суво време, а најављени су и бројни топлотни таласи. Са друге стране опасност од разорних пожара овај метеоролошки сервис најавио је за Шпанију и Португал.

За разлику од југа, за подручје од севера Француске па до севера Пољеске предвиђају се разорне олује.

Делом Скандивнавије и балтичке регије очекује се мирно лето у погледу непогода. Већи део лета проћи ће са просечним температурама уз могућност неколико блажих топлотних таласа, најавио је метеоролошки сервис.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!