Прочитај ми чланак

Кисић: Вратите се у своју земљу, од петка надзор за путнике

0

Од петка у 18 часова ће се увести надзор за путнике који улазе у Србију, изјавила је данас чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић. Она је навела да се не ради о карантину и самоизолацији, већ да је реч о надзору, који би спречио ризик преношења короне.

У изјави након данашње седнице Кризног штаба, апеловала је да се грађани до краја ове недеље врате у своју земљу. Све остало биће дефинисано у наредним данима.

Кисић Тепавчевић је упозорила да постоји већи ризик заражавања у околним земљама, истичући Црну Гору, Хрватску и Босну и Херцеговину. Указала је да грађани морају да се придржавају мера предострожности.

“То напомињемо зато што је велики број наших грађана у тим земљама”, рекла је Кисић.

О начину надзора грађани ће бити обавештени до петка у 18 часова. Како је навела, подразумеваће одређену динамику јављања здавственим службама са циљем контроле потенцијалног уношења коронавируса у земљу.

Упитана колико ће трајати мере надзора, она је рекла да ће све бити прецизирано у наредним данима, али да су европске земље увеле такву врсту надзора од 10 дана.

По учесталости оболевања Црна Гора се налази на трећем месту у Европи, а високо су котиране и Хрватска и БиХ.

“Апелујемо на све наше грађане који се налазе у некој од суседних земаља које имају високу учесталост оболевања да се врате у своју земљу до петка. Апелујемо на све грађане да се до краја ове недеље врате у своју земљу јер након тога ћемо имати другачији режим за све путнике који улазе у Републику Србију”, рекла је Кисић.

Кисић примећује и да је јуче примећен благи скок броја заражених у односу на претходне недеље, што је, истиче, био сигнал да Кризни штаб мора да преузме даље одлуке како се ситуација не би погоршала.

Оцењује и да је код нас тренутна епидемиолошка ситуација повољна, али да грађани у тим земљама представљају опасност за ширење заразе.