Прочитај ми чланак

КиМ – НАЦИЗАМ из уста детета: Немој да купујеш српске производе,хоће да нас отрују

0

„Девојчица у реклами каже: Немој да купујеш српске производе. Да ли знаш да су убили пуно Албанаца укључујући фамилију Адема Јашарија? Хоће да нас отрују“.

Њен отац са полица у супермаркету узима различите артикле косовског порекла, али када узме још један производ, ћерка му упути управо ове речи.

Отац застаје, али застају и остали купци. Они своје корпе са производима бацају на под, са очима пуним сузама.

Овакав спот који као аутор потписује извесни Бурим Пирај објављен је на порталима и друштвеним страницама Економиа Онлине и Телеграфи. Али не само ту.

Фејсбук група „Не купујте српске производе“ има скоро 55 хиљада чланова, и она је такође објавила спот.

Лого спота и Фејсбук странице, уз поруку Беса Беси (Беса Бесë)  и „Не купујмо српске производе“, садржи и прекрижен део „860“ – иначе бар кода Југославије.

Иначе, „Беса Бесë“ су речи од раније познате албанске песме у којој се пева о жељи да се за Косово да живот и да су Албанци симбол слободе.

„Србија непрестано угрожава безбедност Косова, новцем зарађеним од продаје својих производа на Косову држи српске паралелне структуре на Косову и наоружава се надом да ће се једног дана српска војска вратити на Косово! Данас нема већег патриотизма него мирно управљати државом не купујући ништа произведено у Србији! Неко жртвује крв за Косово и од нас се тражи да прецизно распоредимо новац! Косово се не продаје ни за 10 центи јефтиније!“, наводи се у опису Фејсбук групе „Не купујте српске производе“.

Међу четири наведена администратора ове групе један је управо Бурим Пирај а други је, како се представио на својој ФБ страници – Аљтин Пренићи (Алтин Прениqи), продуцент на Кохи, како је навео своје податке.

Управо преко Фејсбука покушали смо да ступимо у контакт са Аљтином Пренићијем, да нам потврди да је продуцент Кохе и да нам каже какви су га мотиви подстакли да буде део ових активности.

На истој групи се могу видети учестале објаве са фотографијама косовских продавница уз које корисници практично пријављују где се могу наћи производи који се увозе из Србије.

Грађани се упозоравају да на флашици кока коле на пример, обавезно провере декларацију порекла. Слична ситуација је и за беби шампон Косили, Павлодерм.

У упозорењима се отишло и корак даље па се могу видети и објаве да грађани морају да воде рачуна, јер куповином српског производа директно се, како тврде наоружава војска Србије.

Иначе, са ликом девојчице из спота постоји и засебна инстаграм страница, наводно са њеним ликом и именом и бројним видео записима у различитим ситуацијама у којима она наступа. Последњи видео запис на тој страници је управо овај видео спот, објављен пре четири дана.

На бојкот српских производа у прошлости је у више наврата кроз кампање позивало Самоопредељење, пре свега док су били опозициони покрет. Посебно се у широј јавности у региону памте сцене више превртања камиона са робом из Србије 2016. године.