Прочитај ми чланак

Грмљавинска олуја креће се према овом граду:Широм Србије до краја дана непогоде…

0

Као што смо претходно најавили, Србију су овог послеподнева захватиле грмљавинске нестабилности.

Широм западне и централне Србије тренутно има јачих пљускова са грмљавином, локално и краткотрајних грмљавинских непогода, нарочито на ширем подручју Подриња, Мачве, Колубарског округа, Шумадије и Рашког округа. Једна грмљавинска олуја прошла је мало јужније од Београда, тако да је главни град за сада избегао обилне падавине.

У наредна два сата најинтензивнији грмљавински процеси очекују се на ширем подручју Ваљева, Копаоника и у јужном ободу Београда.

У наставку послеподнева овај облачни и падавински системи премештаће се даље на исток преко централне Србије.

Касније после подне и пред крај дана, поред већ напоменутих предела, пљускова са грмљавином биће и у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу и на југу Баната, да би до вечери ови системи стигли и до истока и југоистока Србије.

Понегде се очекују и грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром, при чему би у веома кратком временском интервалу пало и преко 30 литара кише по квадратном метру.

Иако је Београд у првом налету избегао пљускове, до краја дана и вечери и на ширем подручју главног града биће услова за локалне пљуслове са грмљавином.

Суво и без падавина биће углавном на подручју Војводине, осим на југу Баната.

Услед очекиваних грмљавинских активности, до краја дана и вечери препоручује се опрез на отвореном и у саобраћају.

Данас је широм Србије и веома спарно, с обзиром на то да температуре достижу и 30°C, а уједно је повишена и влажност ваздуха.

Хладни фронт који је тренутно стигао до северозапада и запада Србије до краја дана захватиће и остале пределе Србије, уз пад температуре ваздуха и освежење, а југоисточни ветар биће у скретању на северозападни.