Прочитај ми чланак

Девојчица која је хоспитализована у Тиршовој нема име нити ЈМБГ

0

Девојчица која је у тешком стању пронађена у колима својих родитеља нема ни име, ни ЈМБГ, навео је Зоран Пашалић, заштитник грађана.

Пашалић је захтевао од надлежног одељења Градског центра за социјални рад Београд да у законском року одреди лична имена девојчици, као и њеној браћи и сестрама.

Из Канцеларије заштитиника грађана подсећају да, у складу са одредбама Породичног законика и Закона о матичним књигама, у случају да у року од 30 дана од дана рођења, детету није одређено лично име, орган старатељства постаје надлежан за одређивање личног имена.

Заштитник грађана је јуче покренуо испитни поступак законитости и правилности рада Градског центра за социјални рад Београд и већ данас утврдио и да се породица није налазила у евиденцији органа старатељства до догађаја од 20. септембра.

„Као и до сад, Заштитник грађана активно прати решавање проблема правно невидљивих припадника ромске заједнице, с обзиром на то да упркос напорима надлежних органа и даље постоје грађани који су правно невидљиви“, истиче се у саопштењу.

Подсетимо, двогодишње дете без свести превезено је приватним аутомобилом уз пратњу полиције у Универзитетску дечју клинику у Тиршовој.