Прочитај ми чланак

Декинтирани фармери хране стоку слаткишима!

0

seljak kravarava(4dportal.com)
Амерички узгајивачи стоке не могу се носити са рекордним ценама кукуруза па своје краве хране бомбонима.

Према изјавама узгајивача, сточних нутрициониста и трговаца говедином, кравама се даје чоколада, гумени црви, мрвице за сладолед, сљезови колачићи, мало тврдих бомбона, па и чоколадни миксеви у праху.

„Таква пракса постоји већ деценијама и добар је начин за произвођаче да смање трошкове хране, а тиме и цену меса за купце“ – каже Ки Фаннинг, сточни нутрициониста.

Храњење крава слаткишима постало је још популарније и удвостручило се од 2009., потакнуто Владин субвенцијама на етанол због суше. Сналажљиви и штедљиви фармери пронашли су начин да опстану на тржишту окрутном, а употреба производа неповољних за људе очигледно је добра за краве. Док је цена кукуруза била 315 $ по тони, цена мрвица за сладолед је била 160 $ ​​по тони.

„Како је цена кукуруза порасла, фармери су или продали свиње и стоку или пронашли алтернативну храну“ – каже Мајк Иодер, млекар из Миддлебурија. Он својих 400 крава мало храни са бомбонама, врућом чоколадом, кексима, пахуљицама, сушеним брусницама, кором наранџи и мрвицама за сладолед помешаним у класичну сточну храну, попут сена.

Он каже да сваких пар недеља посећује нутрициониста за живу стоку који га је саветовао да слаткиши чине 3% сточне исхране. Чак му се чини да краве због шећера дају још више млека.

Шећер помаже стоци да се брже удебља, према нутриционисту за живу стоку, без икаквих нуспојава за краве или особе које конзумирају месо. Шећер даје једнаку енергију као и кукуруз.

Надодао је да фармери хране краве са широким асортиман биопродуката да сачувају новац.

„Један човек из Монтане је купио пун бункер сланих крекера као храњиво, морао је унајмити човека да отвори све те кутије.“

Иодер и други фармери купују храну од фирми попут Мидвест Ингредиентс, Инц., Које нуде различите биопроизводе, укључујући сок од вишње, рибљу храну, кикирики путер, воћна пуњења, тапиоку и остатке прекрупу из дестилерије.

„Купци кукуруза и хране уопште плаћају много новца, тако да дефинитивно траже јефтиније опције“ – каже Ериц Јохнсон из Еаган, власник Мидвест Феед Ингредиент Традинг.

„Људи су свесни цена и сналажљиви. Појави се опција и они је ухвате да уштеде мало новца.“

Али постоји квака, како расте потражња за слатким, расте и цена. Иодер каже да је постао агресивнији у ценкању за слаткише због високе цене кукуруза, а слаткиши постају скупи јер их и други траже.

Он је сведочио расту цене тоне слаткиша од 160 $ ​​по тони до 240 $ по тони, што је скоро упола цене кукуруза. Али и даље купује слаткише.