Прочитај ми чланак

Брисел наредио: Обавезна Геј парада

0

ЕК ће у наредним месецима пратити да ли се поштују права сексуалних мањина у Србији, што подразумева и одржавање Параде поноса ове године, кажу извори Данаса.

Представници Европске комисије недавно су боравили у Београду, у склопу Унапређеног сталног дијалога Србије и ЕУ.

„ЕУ сматра да је постојећа законска регулатива у домену права ЛГБТ популације у Србији адекватна, али да је неопходно појачати напоре како би у пракси била спроведена прокламована начела“, наводе саговорници Данаса.

Према речима извора Данаса, одржавање Параде поноса, уз одговарајућу полицијску заштиту, донело би веома позитивне поене Србији на њеном путу ка Европској унији, а с таквим оценама слажу се и стручњаци за европске интеграције.

Јохан ван Мериенбоер, холандски експерт за Западни Балкан, каже за Данас да је та тема „од кључне важности не само за Холандију, већ и за Немачку и Шведску“.

„Европска комисија зна да холандски парламент неће пристати да се Унији придружи ниједна држава која не поштује права сексуалних мањина. Такве чињенице свесна је и Србија, будући да је током своје посете Холандији пре два месеца потпредседница Владе Србије задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић опсежно разматрала наведено питање са утицајном парламентарном Комисијом за европске послове“, објашњава Ван Мериенбоер.

Он наводи да је „према информацијама које је добио од холандских парламентараца српска званичница својим саговорницима рекла да њена влада чини све да унапреди услове живота за припаднике ЛГБТ популације, али да је, такође, поменула да се то мора пажљиво спроводити због противљења парамилитарних хулигана“.

„Поједини чланови парламентарне Комисије изразили су своју забринутост и предложили Грубјешићевој да Влада Србије искористи подршку ЕУ приликом суочавања с том унутрашњом претњом“, истиче Ван Мериенбоер.

Хана Семанић, чланица Центра за истраживања проширења Европске уније из Будимпеште, оцењује за Данас да је поштовање права сексуалних мањина један од кључних темеља такозваног „европског пројекта“.

„Не чуди чињеница да ЕУ инсистира на поштовању тих права, не само у Србији већ и у државама чланицама. Када је реч о Србији, Брисел ставља посебан акценат на спречавање дискриминације сексуалних мањина, будући да су власти две године заредом доносиле одлуку о забрани одржавања Параде поноса“, указује она.

Семанићева наглашава да се ту „не ради само о нечијим људским и грађанским правима и слободама, него је у питању и заштита и сигурност свих грађана Србије, због чега представља један од елемената за праћење напретка у европској интеграцији“.

Пропуст Београда

Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин оценио је у октобру прошле године након што је у Београду из безбедносних разлога отказана Парада поноса да је „Србија пропустила да пошаље снажну поруку ЕУ да се у држави нешто променило“. Истовремено, комесарка ЕУ за унутрашња питања Сесилија Малмстром истакла је да „полиција мора да гарантује слободу окупљања“.

 

(Данас)