Прочитај ми чланак

Банатски паори: Захтеви ратара за госн Вучићу; Вучић (није) одговорио

0

paori_620x0
Господне Вучићу

Обраћамо Вам се због изузетно великог незадовољсва пољопривредника а проблеми у пољопривреди су системски.

Вучић је најавио велику кредитну линију из Уједињених Арапских Емирата

Члан Управног одбора Асоцијације Банатски паори, Мирослав Грубанов, изјавио је данас да им је на састанку речено да је сада касно да се нешто мења у вези са куповином горива, али да ће на пролеће добити картице којима ће одмах моћи да купују гориво.
„Што се тиче предстојеће жетве сунцокрета, соје, шећерне репе и кукуруза, добили смо обећање да ћемо у наредних дан или два наставити разговоре са Министарством пољопривреде како би се нашла решења која би утицала на то да пољопривредници не буду изиграни и њихов производ обезвређен“, казао је Грубанов.
Он је навео да су на данашњем састанку отворени темељни проблеми као што је стратегија даљег развоја пољопривреде, да су наишли на разумевање за захтев да треба да се форсирају мала пољопривредна газдинства, и да мали пољопривредник може да живи, ради и опстане уз помоћ државе, уз веће субвенције и сарадњу с министарством, јер, како је рекао, није све у укрупњавању.
Када је реч о откупу пшенице, Грубанов је рекао да на састанку нису улазили у детаље.
Према његовим речима, Вучић је најавио велику кредитну линију из Уједињених Арапских Емирата која ће бити усмерена у српску пољопривреду, као и да су пољопривредници на састанку тражили да се више новца усмери ка малим пољопривредним произвођачима и да су добили обећање да ће се у том правцу ићи.
Када је реч о неким радикалнијим потезима у виду протеста он је казао да се одлуке о томе доносе заједнички на Управном одбору, али да ће, како је рекао, вероватно тренутно стање какво је сада остати и да ће се видети како ће тећи разговори са владом и министарством.
Грубанов је рекао и да ће за двадесетак дана поново бити одржан састанак са Вучићем.

 
 

Ми желимо те проблеме да решавамо уз помоћ државе и на задовољство свих. Пољопривредници су стигли на границу егзистенције. Нико не може бити задовољан да ради на своју штету, наиме наши производи нам се плаћају са седамдесет посто од произвођачке цене.

Велепоседници који су власници берзе се између себе добоворе и на тај начин формирају откупне цене из разлога што им је омогућен монопол и они то максимално користе како би уништили мала и средња газдинства. На нашем тржишту влада договорна економија, договор између тајкуна који се труде да униште мале и средње ратаре.

Ми смо иницирали доношење закона о субвенцијама који је донет без уважавања наших битних примедби. У закон су уведени велепоседници који сада могу добити субвенције до сто хектара ораница и сада имамо велепоседнике који су регистровали и по тридесетак фирми на своје име како би остварили подстицаје. Добро је што је тај закон донет али га под хитно треба дорадити.

У најави је доношење закона о управљању земљиштем у државној својини чији смо преднацрт видели, ставили смо велики број примедби из разлога што је тај закон директно усмерен против малих и средњих газдинстава, а исти форсира велепоседнике. Ратари ће се борити свим средствима да се уваже њихове примедбе на тај закон јер он директно угрожава њихов опстанак.  

„ Банатски Паори“ проблем у пољопривреди нису видели  у министру Кнежевићу већ у стручној служби која покрива министарство пољопривреде. Плашимо се да је већина чланова који су у задњим годинама непроменљиви да некажемо недодирљиви изузетно изкорумпирани и да за сваког новог министра кога дочекају спреме одређени прљав посао који ће обавити за тајкуне, искористе га и испрате га. Поново Вас подсећамо да је у последњих 27 година промењено 19 министара пољопривреде и ниједан није саставио две године у фотељи.Ј едном од министара је подметнуто да увезе енормне количине млека у праху и тако је уништено млечно говедарство.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Сматрамо да  ко год буде постављен за министра Пољопривреде треба да прихвати чиљеницу да су носиоци пољопривредне производње мала и средња породична пољопривредна газдинстава. У Војводини просечно газдинство обрађује око 15 хектара а мали и  средњи пољопривредници обрађују око 2 милиона хектара плус  људи који обрађују оранице а нису регистровали газдинства а таквих је много.Да Вас упознам са чињеницом да  у Аустрији просечан пољопривредни посед износи око 18 хектара и њихови ратари са том површином лепо живе.

Молимо да се у Министарству пољопривреде у свим ресорима стручно и коректно ураде секторске анализе како би се видело право стање у пољопривреди. Ми желимо да знамо резултате тих анализа не да бисмо контролисали Министарство већ да би помогли Министарству.

Банатска Асоцијација се залаже да се комплетна државна земља прода породичним пољопривредним газдинствима која ће бити носилац привредног развоја наше државе. Ви сте од политичара постали државник кога уважавају па Вас молимо да ту државу поставите на ноге да живи од реалних прихода. Предлагали смо модел да се омогући сваком газдинству да купи по 20 хектара ораница по систему лизинга а да та ораница не прелази сто хектара власништва тог газдинства и на тај начин би држава дошла до трајног и сигурног извора прихода.

Продаја државне земље у закуп је тренутно највећи извор зла и корупције у пољопривреди.У Војводини је тренутно скривено између 52 и 53 хиљаде хектара државне земље која је ван грађевинског реона, обрађује се и никоме се бар јавно не плаћа обрада тих површина.

Примера ради,у Панчеву има 2.000 хектара Нови Сад 2.200 а Бачка Паланка око 5.000 хектара скривене дражавне земље ван грађевинског реона коју обрађују људи блиски власти вероватно уз плаћање рекета.Ратари који купују државну земљу у закуп често је добијају ван агророка па им се приноси смањују уз то пошто немају сигурност да ће ту ораницу поново добити у закуп задње године закупа се у те оранице много мање улаже што опет смањује принос.

Велики број ратара је обновио механизацију страним кредитима који су имали ниже каматне стопе а за гаранцију је дата хипотека на ораницама. Сада ти страни кредитори у договору са нашим тајкунима који су у ствари стране слуге обарају цену пољопривредних производа и ратари ће доћи у немилост јер због таквог обарања цена неће моћи да сервисирају своје обавезе и тако ћемо добити нову реку пролетера.

У Западним државама месо од момента клања до прераде може стајати максимално шест месеца а после тога то месо може ићи само кафилеријама. Код нас је тај рок 18 месеци и такво месо се увози по багателним ценама и уништава наше уздрмано сточарство.

Најболнија тачка нам је и то што је држава дозволила да се сумњивим приватизацијама отуђила сва складишта и сада неколико складиштара уцењују и државу и пољопривреднике. Ти складиштари су направили 13 милијарди губитака за које засад нико није одговарао. У складиштима фали 150.000 тона пшенице и ми смо предлагали да се та пшеница наплати од складиштара по 28,50 динара колика је цена била на дан када се констатовао мањак а да држава за те паре купи од ратара пшеницу по 20,00 динара да заради и држава а да ратар први удар цена лакше поднесе.

paori-2
Нажалост неко је из врха власти омогућио складиштарима да уцењује ратаре и да мањак надомести пшеницом коју ће платити и педесет посто у односу на цену по којој су нелегално продавали пшеницу државних резерви .

Молимо Вас да се веже цена пшенице за цену брашна односно хлеба као и цена других пољопривредних сировина са финалним производима како би се онемогућило да ратари раде на своју штету а прерађивачи, трговци и извозници да са тим нашим производима раде са екстра профитом.

Молимо Вас да се омогући либерализација извоза како би ратари могли своје производе извозити на лакши начин и без посредника.

Такође Вас молимо да се ограничи и контролише увоз семенске робе како бисмо сачували од пропасти наше семенаре.Уколико би уништили наше семенаре били бисмо принуђени да са страним семенима почнемо рад и са генетски модификованим организмима што је сада по нашем закону и забрањено а што би нашу пољопривреду дотукло до краја.

Молимо да се формира радна група састављена од представника Министарства Пољопривреде, Министарства  Трговине и представника пољопривредника која би се састајала повремено решавајући настале проблеме уколико дође до поремећаја тржишта.

Инсистирамо да се пре уласка у Европску Унију донесе стратегија за пољопривреду и да се у тој комисији која ће правити ту стратегију обавезно нађу и наши представници како би ратари утицали на своју судбину и били спремни уколико је то потребно да се преорјентишу.

Банатски Паори инсистирају на брзим и дугачким корацима у реформи пољопривреде у којој желимо да активно учествујемо јер ћемо само тако моћи да ратаре задржимо у пољу и како неби своје незадовољство исказивали на улици.

Молимо да нам кажете када ћемо се следећи пут видети како бисмо анализирали шта се урадило поводом нашег садашњег договора.

Сигурни смо да ће се покретањем позитивног  тренда у пољопривреди то рефлектовати и на све остале свере нашег друштва .

БАНАТСКА  АСОЦИЈАЦИЈА  ПОЉОПРИВРЕДНИКА  „БАНАТСКИ  ПАОРИ“