Прочитај ми чланак

Цветковић и Шошкић иду на саслушање у полицију!

0

Цветковић и Шошкић иду на саслушање!
Клупко вишемилионске афере почиње да се одмотава. Бивши премијер и министар финансија Мирко Цветковић и његов блиски сарадник Звонимир Никезић, власник консултантске куће „ЦЕС Мекон“, Дејан Шошкић, доскорашњи гувернер Народне банке Србије, као и Данило Шуковић, члан Савета Владе Србије за борбу против корупције, биће следеће недеље саслушани у истрази о вишемилионским малверзацијама у Агробанци, ексклузивно сазнаје „Ало!“.

Они ће у својству грађана одговарати у тужилаштву на питања зашто се прећуткивало о петогодишњим мућкама у банци, тешким 300 милиона евра!

Шуковић је био у УО банке, а Никезић, иначе Цветковићев дугогодишњи пословни сарадник, био је у надзорном одбору банке, где је требало да заступа интерес државе. Напустио је то место неколико месеци пре него што је НБС крајем децембра прошле године увела принудну управу због мањка од неколико милијарди динара! Спорне позајмице банке издаване су у периоду Цветковићевог мандата.

Интересантно је да су ненаплаћене позајмице Агробанке добијале углавном фирме чији су шефови на неки начин били у вези с политичким партијама. У прилог томе говори случај „Велефарма“, коме је Агробанка доделила кредит од 20 милиона евра, док је на челу компаније био Драгољуб Вучићевић, према писању медија, близак СПС-у. Власник „Хабитфарма“ Радослав Секулић, коме је одобрено око 60 милиона евра кредита, поред тога што се прочуо и као учесник у афери с цитостатицима, финансирао је и одбрану Слободана Милошевића у Хагу и био веома близак СПС-у. Пеђа Малишановић, власник суботичке фирме „Азотем“, која је добила кредит од 20 милиона евра, ожењен је сестром бившег министра у влади Војислава Коштунице – Предрага Бубала. Компанијом „Вујић Ваљево“, којој је одобрено више од 10 милиона евра, руководи Видоје Вујић, за чијег се рођеног брата одавно у јавности говори да је некада био члан Централне отаџбинске управе СРС-а, а потом прешао у редове СНС-а.

Тужилаштво и полиција „чешљају“ спорне кредите који до данас нису враћени, а одобрени су предузећима која се налазе у стечају или су у блокади. Проверавају се и токови новца који је Агробанка спорним кредитима пласирала великом броју правних лица. Миљко Радисављевић, специјални тужилац, изјавио је јуче да ће у истрази бити саслушани сви који имају сазнања о дешавањима у Агробанци. Радисављевић је рекао и да је НБС сарађивала с полицијом у предистражном поступку, што произлази из чињенице да се кривична пријава која је поднета у петак 10. августа у једном делу заснива управо на извештају НБС-а.

„У даљи рад ће бити укључена и пореска полиција и девизни инспекторат како би се истражили токови новца по одобреним спорним кредитима, јер се само на тај начин може утврдити потпуна истина о Агробанци“, рекао је Радисављевић.

 

Сведочи и Вељина одборница
Како „Ало!“ сазнаје, тужилаштво је предложило саслушање бивших чланова одбора Агробанке, Бојана Симоновића, Бранислава Пешића, Милана Гавриловића, Станиславе Милошевић, Николе Аранђеловића, Рајка Мајсторовића, Драгославе Шћекић, Павла Пиндић и Бранислава Влаховић, која је била одборник Нове Србије, чији је лидер Веља Илић, министар у новој српској влади. Они ће, такође, бити саслушани од следеће недеље.

 

Ускоро финансијска истрага
Како је „Ало!“ објавио, кривична пријава, написана на 100 страна, поднета је поводом кредита које је Агробанка одобрила предузећима „Хед комерц“ и „Дрина тимбер“, чији је сувласник Милан Антонић, син Душана Антонића.

Сумња се да је незаконитим одобравањем кредита поменутим приватним предузећима омогућено прибављање имовинске користи од 4.140.000 евра. Како сазнајемо, полиција још није добила захтев тужилаштва за покретање финансијске истраге против осумњичених.

 

Кредите узимали и Звезда и Партизан!
И најпопуларнији српски фудбалски клубови Црвена звезда и Партизан узимали су кредите од Агробанке. Док је Партизан у четири наврата узимао зајам, од којих је три вратио, црвено-бели су чак заложили стадион у Љутице Богдана. Према незваничним информацијама, Звезда је узела кредит од 3,5 милиона евра под веома неповољним каматама, тврди телевизија B92.

– С обзиром да у датом тренутку нико други није хтео да нам изађе у сусрет, Агробанка нам је одобравањем кредита много помогла. Један од услова поред тржишне камате, хипотеке, било је и рекламирање Агробанке – рекао је портпарол Црвене звезде Марко Николовски.

 

ШТА СУ ПРИЧАЛИ
– Данило Шуковић: „Све што је долазило до Управног одбора те банке је било чисто и ништа није указивало на корупцију“.

– Дејан Шошкић: НБС је упозоравала полицију и тужилаштво о нерегуларностима у Агробанци.

– Звонимир Никезић отишао из УО банке јер није био сагласан с политиком банке и није желео да буде „реметилачки фактор“.

 

(Екипа Ало!)