Прочитај ми чланак

Србима је на Космету све теже

0

Лепосавић: Погоршана безбедносна ситуација
Представници четири општине на северу Космета траже од органа Републике Србије да се активније укључе у решавање проблема на северу где је безбедносна ситуација погоршана.

„Надлежи органи Републике Србије треба одлучније да се ангажују на решавању конкретних проблема који оптерећују свакодневни живот Срба, угрожавају њихову безбедност и националне интересе“, истакли су представници четири северне општине.

Они су изразили очекивање да ће се „успоставити боља координација републичких органа власти са локалним самоуправама на Косову и Метохији“.

Представници општина оценили су на данашњем састанку у Лепосавићу да је безбедносна ситуација на том подручју додатно погоршана у последњих неколико дана.

На састанку су били председници општина, скупштина општина и чланови општинских већа из Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока.

У заједничком саопштеју достављеном агенцији Бета наводи се да припадници КФОР-а „спречавају слободу кретања људи и робе на путевима у региону Рашка-Тресава-Лепосавић и на другим путевима и тиме отежавају свакодневни живот Срба“.

„КФОР поново излази из свог мандата и крши Резолуцију 1244 СБ УН и уместо да ствара безбедно окружење за све грађане, посебно за Србе на северу Косова и оне који живе у енклавама, да помогне повратак преко 200 расељених и допринесе да се открију починиоци злочина над Србима, ова војна мисија пружа помоћ албанским институцијама да заокруже своју независност“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да Срби са Космета желе да живе „као сав слободан демократски свет, у својој држави Србији“, као и да неће прихватити институције у Приштини и дозволити успостављање границе са централном Србијом.

Од КФОР-а су затражили да буде статусно неутралан, да се врати свом мандату, обавља дужности у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН и да не спречава кретање људи и робе на северу Косова и Метохије.

Војници КФОР-а блокирали су алтернативни пут у општини Лепосавић којим се Срби снабдевају јер не желе да иду на званичне прелазе на којима су и косовски цариници. Срби наводе да не могу да допусте да се роба царини јер тиме признају косовску државност.

(Ким радио)

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!