Прочитај ми чланак

Николa Тесла сламао женска срца

0

Никола Тесла приватно – даме су га обожавале
Изложбу „Фотографије из Теслиног албума“ ауторке Иване Зорић, после светске публике у прилици су да, током августа, виде и Ужичани у Историјском архиву града.

Велики део изложених фотографија и докумената, а има их око две стотине, призори су из приватног и друштвеног живота великог научника и никада до сада нису приказани широј јавности. Овај збир сведочанстава открива научника у светлу његове огромне популарности.

– Тесла се дружио са пријатељима, одлазио је у позориште, на вечере, о чему сведочи око 1.000 сачуваних фотографија, а за изложбу смо одабрали оне на којима се налази велики научник у друштву људи из свог окружења – објаснила је Ивана Зорић, ауторка поставке, на отварању изложбе. – Када је реч о портретима, Тесла је увек бирао најбоље њујоршке фотографе. Сачувао је и фотографије које су му у писмима слали пријатељи и поштоваоци.

Велики број фотографија приказује Теслу у друштву других великана, посебно су интересантна сведочанства о његовом пријатељству са Лазом Костићем и Марком Твеном, а овековечени су и сусрети са сарадницима и поштоваоцима. Из виђеног, намеће се закључак да је Тесла у Америци, крајем 19. и почетком 20. века, када су новине и радио били најзначајнији масовни медији, био прворазредна медијска звезда.

Добијао је Тесла хиљаде писама не само из САД већ и из родне Like и из Русије, а неретко су му своје фотографије слале и шармантне даме међу којима је и књижевница Меј Клајн, која је Тесли писала пуних пет деценија.

Нажалост, једна енигма остаје нерешена. Да ли је Тесла одговарао на писма америчке књижевнице, није познато, није могуће сазнати ни остале пикантерије о интимном друговању великог научника са дамама које су га обожавале. Међу фотографијама жена из Теслиног албума, издвајају се оне на којима су Фредерика Зорић, ћерка Теслиног школског друга из Граца, Антона Зорића. Генију је писала и Александра Петровић из Земуна, сачувана је и слика Поле Фотић, ћерке амбасадора Константина Фотића, којој је Тесла посветио „Причу о детињству“… Колико је научник био омиљен међу дамама, сведочи и писмо пријатељице Кларе Ентони која је била очарана достигнућима генија.

– Ако постоји божански арбитар у овом универзуму, сигурно је изабрао Вас као један од инструмената којим развија своје моћи. Немојте никада бити немарни и изгубити тај величанствени замах у корист човечанства. Уз ово писмо шаљем Вам веома озбиљну фотографију жене коју сте једном почаствовали тиме што сте рекли да подсећа на Вашу мајку. Искрено Ваша Клара Р. Ентони, 24. августа 1897. године – написала је дама из Њујорка.

Масовна популарност коју је Тесла стекао током свог живота данас је, захваљујући новим медијима, још већа. Она је омогућена не само његовим достигнућима, већ и богатом заоставштином коју је сам научник сачувао. Био је свестан да ће сав „материјал“, документарни и фотографски, остати пред очима јавности и будућим поколењима „за век векова“.

 

(Новости)