Прочитај ми чланак

Најлепше водене радости у Србији

0

Србија: Најлепша купалишта у нашој земљи
Од ове сезоне отворен је и нови модеран аква-парк, а градска купалишта су уређена и с богатим садржајима. Нови хит – Бачки Петровац. Ковачица за љубитеље спа-центара

Током  врелих летњих дана, већина оних који нису отишли на одмор, викенде користи – да се освежи у неком плићаку. Грађани који ове године не могу на море, не треба да очајавају, јер и у Србији могу да пронађу плаже за купање и уживање. Од ове сезоне отворен је и нови модеран аква-парк, а градска купалишта су уређена и с богатим садржајима.

 

Базени
Нова атракција Војводине свакако је новоотворен аква-парк у Бачком Петровцу. Посетиоци могу да уживају на 20 хектара укупне површине са шест базена – од којих је неколико с геотермалном водом, и 20 великих и малих тобогана, као и у другим забавним и угоститељским садржајима. Геотермална вода, која извире из дубине од око 800 метара, природне температуре изнад 40 степени, омогућиће коришћење комплекса током читаве године. Мада је цена дневне карте 700 динара радним данима и викендима 900, у поређењу са улазницама за сличне садржаје у другим земљама – и није толико скупа.

 

Они који живе јужније, свакако ће се пре одлучити за водене авантуре у Јагодини, где је карта јефтинија, али је и већа гужва, јер аква-парк постоји већ годинама.

 

За све оне који су љубитељи већег луксуза, који укључује и спа-третмане, Ковачица код Панчева је као поручена. Близу је Београда, а многобројни посетиоци се одлучују да овде проведу и цео викенд, јер овај центар ради у склопу хотела.

 

Плаже
На најпознатијем, београдском мору, Ади Циганлији, често се окупља и до 300.000 посетилаца дневно, јер им пружа највеће уживање по градској жеги. Са више од 50 спортских терена, Ада је највећи спортски центар у Београду, са јединственим садржајима. Уређени пикник простор намењен је паљењу ватре и спремању роштиља, а излетници га користе бесплатно. Угоститељску понуду острва чине 70 ресторана распоређених око језера и десетине сплавова. За оне који више уживају у природи, ту је Ада сафари, мање језеро порибљено шараном, где се редовно одржавају риболовачка такмичења. На улазу у Аду Циганлију налази се паркинг простор за хиљаду возила.

 

Највећа плажа на Дунаву свакако је Штранд у Новом Саду, који годинама угошћује различите фестивале и интернационалне журке. Сваке године, 56 лета заредом, на Штранд сврате и учесници Дунавске регате, најдуже на свету.

 

У западној Србији највише се ужива на Перућцу у близини Бајине Баште. Ту је и лепо уређена понтонска плажа са базенима за децу, тушевима, кабинама за пресвлачење и прелепим рестораном. Изузев купања, гости могу да пецају, да се возе бродом, изнајме кану или педалину, спуштају чамцима Дрином…

 

Војвођанска Венеција
Пажљиво ушушкана на крајњем југоистоку Војводине, Бела Црква последњих година привлачи све више посетилаца. Највећи туристички бренд је седам вештачких језера, због којих ову варошицу називају и „војвођанском Венецијом“.

Када је сезона у јеку, као ових дана, језера свакодневно посети више од 10.000 туриста. Најпознатије је, свакако, Главно језеро, удаљено 800 метара од центра варошице. Једна страна обале је урбанизована, са шљунковитом плажом и неколико кафића, а на супротној страни је туристичко насеље.

 

 

 

Штранд
кафа 80-130
сокови 120-170
пљескавице 150-200
сендвичи 120-150

 

Бачки Петровац
улаз за одрасле 700
за децу 300

Ковачица
улаз на базен 300
деца до 12 година 180
полудневна карта 200
базен и сауна 700

 

Ада Циганлија
улаз бесплатан
кафа 70-200
сокови 120-250
сендвичи 100-230

 

 

Бела Црква
улаз бесплатан
кафа 100
сокови 80-120
сендвичи 80-160

 

 Јагодина
кафа 60-110
сокови 50-180
пљескавица 130-200

 

Бајина Башта
кафа 80
сокови 60-150
пљескавица 130-170

* цене су у динарима