Прочитај ми чланак

НАТАША КАНДИЋ „ГОНИ“ СРПСКЕ ПОЛИЦАЈЦЕ због убиства Албанаца

0

fond za humanitarno pravo logo natasa kandic

Фонд за хуманитарно право поднео је данас кривичну пријаву за ратни злочин против два НН припадника 86. одреда Посебних јединица полиције МУП Србије, осумњичена да су априла 1999. године у селу Поклек у општини Глоговац убили 53 албанска цивила.

У саопштењу Фонд је додао да су пријављени и некадашњи командант 86. одреда Посебне јединица Драган Обрадовић, као и командант чете којој су извршиоци припадали због неспречавања, односно некажњавања починиоца злочина.

Фонд је навео да су 17. априла 1999. године, око 16.00 часова, два припадника 86. одреда ПЈП ушла у двориште Синана Муколија у Поклеку, у чијој кући се крило 59 особа из комшилука и избеглица, махом жена, деце и стараца.

Синан Муколли је изашао из куће и полицајцима рекао да се у његовој кући налазе углавном жене и деца, на шта су му они наредили да их све изведе са рукама подигнутим у вис.

У дворишту полицајци су претресли цивиле, а затим им наредили да се врате у кућу и да затворе врата, док су задржали само Синана Муколлија и Имера Ељшанија. Након неколико минута, цивили који су били у кући чули су рафале из дворишта, из правца где су остали Синан и Имер, који су тада убијени.

Убрзо након тога, један од полицајаца је разбио прозор на соби у којој су се налазили жене, деца и старци, затим је нагло отворио врата и у собу убацио бомбу која је одмах експлодирала, а после једног или два минута и другу бомбу.

Неколико минута потом, исти полицајац је ушао у собу проверавајући има ли преживелих, а оне које је видео да су и даље живи одмах је убијао рафалима из аутоматске пушке. Након што су убили скоро све цивиле у кући, полицајци су донели две канте са бензином, а затим су собу у којој су се налазила тела убијених цивила запалили. Четири особе, међу којима и двогодишње дете, које су преживеле бомбе и рафале, али нису на време напустиле собу, запаљене су живе, пише у саопштењу.

У том злочину убијена су укупно 53 цивила, међу којима 24 жене и 23 детета. Већина деце имала је мање од седам година, а убијене су и две једногодишње бебе. Шест особа је преживело.

До данас нико није одговарао за овај злочин, навео је Фонд.

Извор: Новинска агенција Бета