Прочитај ми чланак

Каменoвана српска општина у Косовској Митровици

0

Зграду општине Косовска Митровица око поноћи каменовале непознате особе. Повређених није било.
Непознате особе око поноћи су каменовале зграду општине Косовска Митровица, али повређених није било.

На општинској згради каменицама је поломљено једно стакло, а у тренутку напада у згради су се налазила двојица радника обезбеђења који нису повређени, преноси Танјуг.

Иначе, зграда општине Косовска Митровица, која се нашла на мети нападача, налази се у мултиетничком насељу Три солитера.

На лице места дошла је косовска полиција, а нешто иза поноћи и председник скупштине општине Косовска Митровица Крстимир Пантић.

Пантић је осудио инцидент и рекао да је индикативно што војници Кфора нису били у близини зграде, где обично бораве, као ни припадници полиције.

Истовремено, како је рекао, користе се јаке полицијске и војне снаге како би се обезбедила зграда административне канцеларије косовске владе у насељу Бошњачка махала у Косовској Митровици.

 

 Ово није једини напад на косметске Србе у протеклих 24 часа.

Напад на Милоша Чукића у Пећи изазвао је велико узнемирење међу Србима у Метохији, саопштила је Епархија рашко-призренска, уз констатацију да безбедности за Србе на Косову нема ни 13 година након завршетка сукоба у покрајини.

У Чаршијској улици у Пећи јуче  је нападнут Чукић (65) који сада као расељено лице живи у Беранама у Црној Гори.

У нападу су му избијена два зуба, задобио је посекотине поред левог ока и друге повреде главе, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

Чукићу је указана помоћ у медицинском центру у Пећи, а лекари су му зашили рану на оку и на усни.

Нападнути Чукић је до рата живео у Пећи, где му је узурпирана кућа. Сада живи као расељено лице у Беранама, али редовно посећује свој родни град и притом одседа код својих пријатеља у повратничком селу Љевоша изнад Пећке Патријаршије.

Напад на Чукића изазвао је велико узнемирење међу Србима у пећком региону, јер очигледно, 13 година након завршетка оружаног сукоба, безбедности за Србе нема, сматрају у Епархији.

 У граду и околини где је пре сукоба живело више од 20.000 Срба, сада је остало само неколико стараца, а нових повратника нема.

У намери да охрабри преостале Србе и створи услове за евентуалне повратнике, Епархија рашко-призренска је пре две недеље отворила званично парохију у Пећи где ће редовно живети два свештеника који ће се духовно бринути о Србима из Пећи и околних села.

Повређеног Чукића обишли су у поподневним часовима игумани манастира Дечани Сава Јањић и манастира Драганац Иларион Лупуловић, а данашњи мучки напад на Чукића осудио је и владика Рашко-призренски Теодосије.

Теодосије је рекао да напад на Чукића, који је познат по својој доброти и мирољубивости, заслужује сваку осуду.

Владика је нагласио да нападача треба што пре привести правди и обезбедити безбедност неколицини Срба који сада живе у Пећи.

 

(Танјуг)