Прочитај ми чланак

Илић: Тражиће се само „скица објекта“, доказ о власништву и (у просеку) сто евра

0

Министар грађевинарства и урбанизма у Влади Републике Србије Велимир Илић изјавио је данас да ће сви нелегално саграђени објекти у Србији бити катастарски укњижени и на тај начин ће стећи статус легалних објеката.

Илић је након састанка под називом „Како брже до легализације” са представницима свих градова и општина у Србији најавио да ће просечна цена укњижења за кућу износити приближно 100 евра.

Он је објаснио да ће то бити омогућено изменама и допунама Закона о премеру и катастру, планирању и изградњи, које би требало да се за двадесет дана нађу у скупштинској процедури, а да буду усвојене до краја године.

Министар је указао на то да у нашој земљи има више од 700.000 нелегалних објеката за које су поднети захтеви за легализацију и још приближно 500.000 објеката чији власници то не желе да учине.

Према његовим речима, катастарска легализација подразумева да ће за просечних 100 евра моћи да се легализује објекат јер ће укњижбом у катастар ти објекти имати правни статус као и они који су раније легализовани по редовној процедури.

Он је истакао да ће бити довољно само да се понесе скица објекта и приложи доказ о власништву над земљиштем на имовину, као и доказ да ту станује онај ко жели да укњижи објекат.

Илић је навео да има пуно нерешених имовинско-правних проблема због власништва над земљиштем, јер на пример наследници из иностранства уопште не желе да се баве судским споровима.

Због тога ће сви они који живе у неком објекту у дужем временском периоду постати и власници земљишта уколико нико не буде покренуо судски спор приликом укњижења, објаснио је он.

Илић је указао на то да ће бити предвиђен жалбени поступак који ће највероватније бити 60 или 90 дана и уколико се нико не буде жалио власник објекта ће постати и поседник земјишта где се он налази.

Министар је истакао да је таква врста легализације тренутно најбоље и једино могуће решење да се оконча легализација која је велики проблем у претходних 20 година.

 

( ФАКТИ )