Прочитај ми чланак

Војници у БиХ гладују

0

Повереник за војску у парламенту БиХ Бошко Шиљеговић је, поводом писања појединих медија да припадници Оружаних снага БиХ гладују, потврдио да је о проблемима са којима се сусрећу војници Министарство одбране упознато још прошле године.

Пре неколико дана припадници јединице Оружаних снага БиХ због гладовања бојкотовали радне задатке обезбеђивања радиорелејних чворишта на Требевићу, Козари, Маглићу.

Реч је, како се наводи, о две бригаде од 4.000 војника које припадају Команди тактичке подршке ОСБиХ, а које су још прошле године упозоравали Министарство одбране БиХ да месецима немају шта да једу и пију, те да је стање у ОСБиХ више него катастрофално.

„Овај проблем није од јуче, он траје годинама. Војници ОСБиХ ми се константно жале да имају проблема с храном, да не стиже на време, да су гладни. Слао сам дописе МО БиХ и Заједничком штабу ОС БиХ да им скренем пажњу на проблеме с храном, али, ево, до данас изгледа да се ништа није предузелоо. Војници ме стално зову да се жале“, рекао је Шиљеговић.

Заменик министра одбране БиХ Мирко Окољић тврди, међутим, да није било никаквог бојкота војника, али каже да је тачно да ОС БиХ имају проблема са снабдевањем храном.

Војници су у више наврата слали очајничке апеле за помоћ те да су због кашњења у испоруци данима били без хране, али да су у Заједничком штабу успешно заташкавали њихове проблеме.

Осим проблема с храном, ту су проблеми и с набавком горива, недостатком средстава за чишћење, пише лист и додаје, позивајући се на незваничне изворе, да војници сами перу своје униформе, јер Оружане снаге БиХ немају новца за њихово одржавање, пише сарајевски Дневни аваз.

 

( Танјуг )