Прочитај ми чланак

Београђани траже смену Драгана Ђиласа

0

После последњег инцидента у аутобусу Градског саобраћајног предузећа, када је „Ђиласова полиција“ претукла човека наочиглед осталих путника, редакцији „Правде“ јавили су се грађани који су затражили да објавимо њихов апел за укидање градске полиције и смену Драгана Ђиласа са места градоначелника Београда.

Наиме, на друштвеној мрежи „Јутјуб“ јуче је освануо снимак на коме се види да су припадници Комуналне полиције Града Београда брутално напали и претукли путника само зато што није имао кредита на картици предузећа „Бус плус“, а није желео да изађе из аутобуса.

Полицајац који је тражио од путника да напусти возило, брутално га је, према видео-запису, неколико пута ударио у пределу абдомена, па је путник после удараца морао да седне на место предвиђено за путнике.

Скандал се догодио у аутобусу 95 на релацији Крњача-Београд. Инцидент се догодио док је аутобус још био у покрету, недалеко од аутобуске станице на линији 95, код Трговинског центра „Метро“.

На снимку се јасно види како „комуналци“ убеђују момка да напусти возило, да би након краћег времена прибегли насиљу и кренули песницама да га терају напоље.

У Комуналној полицији су рекли да је за изјаве о овом инциденту надлежан члан Градског већа Жељко Ожеговић.

Покушали смо да контактирамо са Градским већем, али они су нас упућивали поново – на Комуналну полицију.

Међутим, редакција „Правде“ у касним вечерњим сатима добијала је позиве од грађана који су погрдне речи упућивали Комуналној полицији и градоначелнику Драгану Ђиласу, затраживши његову смену.

Светлана, која стално путује на линији 31, са Коњарника ка Славији, рекла је да сличне случајеве и бруталне наступе Комуналне полиције Београда виђа свакодневно на путу до посла.

– Ми смо земља у којој постоје много гори примери кршења градских правила и тада градска власт ћути, али да неко тако бахато поступа према грађанима… то је невиђено. Не знам ко је њима дао наређење да се овако понашају и да уђу у систем „Бус плуса“. Али очигледно да иза тог система стоји неко много моћан и ја не могу да кажем ништа лепо за нашег градоначелника Драгана Ђиласа, напротив, мислим да треба да поднесе оставку. Градоначелник Ђилас мора да се огласи и да каже да ли ми смемо слободно да путујемо градском превозом и да се притом не плашимо да ће нас неко ударати песницом у стомак. Овај снимак који сам видела много ме је уплашио и потресао, а чак сам гласала за Ђиласа – рекла је Светлана.

Није другачије реаговао ни Мирослав, који је казао да се плаши за своје близанце, који су у пубертету и који иду у средњу школу, да не уђу у расправу са, како је рекао, бахатим полицајцима.

– Разговарам стално са својом децом о понашању, али овде није реч о њима, после овога неко мора да „лети“ с посла. Да ли је то полицајац који је ударио путника или Ђилас, на њима је да се договоре, али ја хоћу да моја деца, као и сва друга, буду безбедна. Ово је сада последња кап у препуној чаши, и ако буде неких протеста против „Бус плуса“, али и власти у Београду, обећавам да ћу им се придружити – казао је Мирослав.

Остали грађани који су нас позвали нису били нимало мирни и њихове изјаве нисмо могли да пренесемо.

 

( Правда )