Прочитај ми чланак

Београд и Нови Сад: Студенти протестовали због ослобађајуће пресуде Готовини и Маркачу!

0

Студенти београдског Факултета политичких наука и Правног факултета организовали су протестну шетњу поводом ослобађања Готовине и Маркача.

Студенти су присуствовали помену жртвама „Олује“ у Храму Светог Саве, чиме су желели да искажу несагласност са ослобађајућом пресудом Хашког суда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

Шетња студената, под паролом „Олуја – злочин који траје“, организована је од зграда та два факултета до Храма Светог Саве, где је помен жртвама служио владика Атанасије Ракита, рекао је Танјугу студент ФПН Ненад Узелац.

Студент тог факултета Владимир Живковић је казао да су се академци окупили да пруже подршку и изразе саосећање са свим људима протераним и погинулим у операцијама „Олуја“ и „Бљесак“.

„Они су на неки начин после пресуде Хашког трибунала поново убијени или поново понижени и ми желимо да им пружимо подршку“, рекао је Живковић Танјугу.

Такође, око 200 студената Правног факултета Универзитета у Новом Саду, данас је одржало протестну “Шетњу сећања и подршке” поводом пресуде хрватским генералима Готовини и Маркачу Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Хагу.

Студенти су кренули у шетњу из Студентског града  а протест се завршио молебаном и паљењем свећа испред Саборне цркве. Овим су студенти желели да искажу незадовољство пресудом Хашког трибунала хрватским генералима и јавност подсете на све убијене и прогнане чије су ране овом пресудом опет отворене. Током протеста певале су се песме о Чича Дражи, Косову, српству и неправди према Србима.

Током протестне шетње студенти су носили транспаренте „Востани Сербие“, „Етничко чишћење без казне“, написане на српском, грчком и руском језику, као и заставе Србије.

Студенти су током молитве упалили свеће за жртве, а помену је присуствао и директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац.

(Танјуг)