Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКА ОТИМАЧИНА: Бондстил саграђен на њивама Срба протераних са Косова

0

Bondstil

Америчка војна база „Бондстил“ на Косову саграђена је на две и по хиљаде хектара њива које су припадале протераним Србима који ни после 14 година не могу да поврате своје земљиште.

Највећа војна база САД изграђена после вијетнамског рата, ‘”Бондстил” на Косову и Метохији, налази се у селу Сојево код Урошевца, на шестом километру пута према Гњилану.

Село Сојево је до Нато агресије на било мешовито, насељено и Србима и Албанцима, а данас се овде на скоро две и по хиљаде хектара српских приватних њива налази утврђење које су сами амерички маринци прозвали „Дизниленд на Балкану“. О томе колико је био грандиозан овај узурпаторски подухват довољно говори податак да је у оквиру „Бондстила” изграђено 25 километара путева, више од 300 стамбених зграда, хеликоптерски хангари, хелиодром, спортске хале и терени, тржни центар.

Срби из Урошевца, који су после Нато бомбардовања 1999. године протерани из својих домова, а на чијим је имањима је саграђена ова војна база ни 14 година после почетка америчке окупације Косова и Метохије не могу да се врате на своју земљу, нити да сазнају ко је готово бесплатно уступио Американцима њихова имања.

1

Територија за „Бондстил” је заузета одмах по уласку америчке војске на Косово у јуну 1999. године. Срби који поседују комплетну документацију да су власници имања и имају тапије на своју земљу, о овој отимачини су одмах обавестили Уједињене нације, Унмик, амбасаду САД у Београду и Приштини, Владу Србије и остале надлежне. Њихова некада плодна земља је претворена у пустињу, на којој су изграђени амерички војни објекти, а већини нико није плаћао надокнаду.

У „Бондстилу” су Србима у почетку говорили како су мислили да је у питању државна имовина, а не приватна, затим су обећавали да ће се потраживања власника решити између држава (?!?), да ће им неко плаћати пристојну кирију, али су то све ипак биле само празне приче у које Срби нису поверовали.

Зато су пре неколико година решили да правду потраже у Међународном суду у Стразбуру, али одговор ни одатле нису добили. Ови Срби су још додатно огорчени јер иза њих као власника отетог приватног земљишта на Косову и Метохији није стала ни једна досадашња Влада Србије.

Американци су саградили још једну базу код Драгаша која, само мања по површини, у правном смислу не представља ништа блажи преступ од “Бондстила”, јер је и она саграђена на отетим приватним имањима протераних Срба са Косова, а којима је Кфор својевремено дао крајње непристојну понуду за годишњу накнаду од 15 еуро-центи за квадрат плодних ораница, и то без права жалбе и евентуалног неслагања са овако безобразним и силеџијским потезом.

(Инермагазин)