Прочитај ми чланак

Фирме повезиване с Кокезом 2022. од државе добиле послове вредне 13,5 милона евра

0

Фирме „Prointer web“ и „Prointer sistem“, које се годинама доводе у везу са Славишом Кокезом, за годину дана добиле су послове од државе вредне више од 13,5 милиона евра. Листа државних предузећа и институција које сарађују са фирмама које се доводе у везу са бившим високим функционером СНС и председником Фудбалског савеза Србије наставља да расте, док се истовремено Кокези губи сваки траг. У јавности и страначком животу га нема, али је упадљиво да поменуте фирме добијају послове и увећавају приходе.

Само од 18. јануара 2022. године, па до 9. јануара 2023. године фирме „Prointer web“ и „Prointer sistem“ добиле су чак 39 послова од државних предузећа и институција у вредности од 1.615.083.199 динара, односно приближно око 13,69 милиона евра (без ПДВ). Поједине послове фирме су добијале саме, док су се на одређеним тендерима пријављивале и са трећим фирмама и тако добијале прилику да још једном потврде да су очигледно „миљенице“ државе, али и да додатно повећају пословни салдо.

Списак државних предузећа и институција који су сарађивали са фирмама довођене у везу са Славишом Кокезом је импозантан. Увидом у документацију може се видети да је на том списку Пошта, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу, ПИО фонд, ЕПС, Национална служба за запошљавање, бројна министарства министарства, Завод за јавно здравље….

Листа институција је готово непрегледна, што се итекако одразило на пословање ових фирми. За поменутих година дана, неки од највећих уговора потписани су са Секретаријатом за опште послове у Београду. За услуге снимања пословних процеса и имплементацију решења за имплементацију, „Prointer web“ и „Prointer sistem“ добили су посак „тежак“ 248.600.000 динара. Уговор је закључен у мају 2022. године. И Секретаријат за финансије Града Београда сарађивао је са Prointer sistemом, будући да су почетком прошле године склопили посао вредан 148.000.000 динара. Ту је уговор са ПИО фондом „тежак“ 100 милиона динара склопљен због потреба ове институције да индексира документа, уговор са Националном службом за за запошљавање од 71 милиона динара, Југоимпортом- СДПР од скоро 40 милиона динара за набавку лиценцираног софтвера.

Цвета љубав с државом

Тандем „Prointer web“ и „Prointer sistem“ добио је и од Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу посао од готово 50 милиона динара, док је у јануару ове године и Пошта склопила посао са „Prointer webом“ од „скромних“ 24.860.062 динара. И „Службени гласник“ успешно је остварио сарадњу са поменутим фирмама, па је тако „Prointer web“ у јулу 2022. године добио уговор од скоро 11 милиона динара за „рачунарску и сродну опрему“. Само у овој години, које тек кренула, тандем „Prointer web“ и „Prointer sistem“ добио је послове од Поште, предузећа Југоимпорт-СДПР и ЈКП „Инфостан и технологије“ у укупној вредности од 90.860.062 динара

.„Цвета љубав са државом, цвета и профит „Prointer webа“ и „Prointer sistemа“ Упоредо са добијањем послова од државе, расте и профит две фирме које су довођене у везу са Кокезом. Најпре, фирма „Prointer sistem“, која је основана 2012. године, чије седиште је на Палилули у Дунавској ББ, од 2019. до 2021. године увећала је профит за два и по пута. Према подацима доступним на сајту Агенције за привредне регистре (АПР), у наведеном периоду фирма је је увећала профит, односно зараду са 26.351.000 динара на 69.334.000 динара.

У „књигама“, односно званичним подацима, директорка и вланица фирме је Ивана Рајић. Када је реч о фирми Проинтер веб, која је основана 2008. године и на чијем је челу поменута директорка Рајић, приходи исто прате правац којим иде и „Prointer sistem“. Само у 2021. години, фирма која се налази на истој адреси као и „Prointer sistem“ остварила је зараду од 51.350.000 динара. Само две године раније (2019), фирма је профитирала 21.232.000 динара, односно приближно два и по пута. У оба случаја евидентно је да профит иде узлазном путањом.

Где је нестао Славиша Кокеза?

Након саслушања због наводних веза са кланом Вељка Беливука и оставке у Фудбалском савезу Србије 2021. године, Славиша Кокеза се повукао из јавности. Са друге стране, фирме које се доводе у везу са њим даље раде „пуном паром“.Бивши председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза као да је у „земљу пропао“ након што је у марту 2021. године поднео оставку на ову функцију. Од њега, ни о њему, се реч није могла чути готово две године. Иако му се на терет ставља сарадња са кланом Вељка Беливука, али и извесна улога у афери прислушкивања председника Србије Александра Вучића, због чега је и саслушаван у СБПОК фебруара прошле године. Иако се против њега води и предистрага у вези са одређеним трансакцијама у ФСС, али и о наводима о намештању утакмица. Док се о овоме спекулисало, како је Нова раније објавила, Кокеза је отишао у иностранство.

Приликом напуштања фотеље у ФСС, Кокеза је прокоментарисао и свој однос са председником Вучићем.

„Поштујући све оно што се у том односу изградило, нико не треба Александра Вучића и Србију да брани од Славише Кокезе, јер Славиша Кокеза је био уз Александра Вучића и Србију када многи то нису смели или хтели. Поносан тада, поносан и сада када се брутално износе опасне неистине које су наравно нанеле штету и функцији коју више нећу да обављам“, изјавио је Кокеза.

Медији су пренели да је разлог привођења Кокезе на саслушање то што је Александар Кајмаковић, власник бројних клубова и ресторана у Београду, а који је саслушан у оквиру финансијске предистраге у случају Беливук, рекао да је до пословних односа са Вељком Беливуком дошао преко вишегодишњег познанства управо са председником Фудбалског савеза Србије Славишом Кокезом.

Тадашњи министар полиције Александар Вулин с тим у вези је рекао да је Кокеза одбио полиграф, што ни шефу напредњака није било јасно због чега је то урадио.

„Не разумем зашто је човек у којег сам имао поверење одбио полиграф, посебно зато што му је речено да може да иде само са питањем да ли је учествовао у припреми моје ликвидације“, рекао је тада Вучић.