Прочитај ми чланак

ПОЧЕО БОЖИЋНИ ПОСТ: Ова правила обавезно испоштујте

0

ЗА ПРАВОСЛАВНЕ вернике данас је почео Божићни пост и трајаће 40 дана после чега ће се бројни верници причестити у цркви. Он увек почиње 28. новембра.

Пост је најстарија установа људског друштва, људске заједнице. Пост је на овај или онај начин присутан у свим историјским дохришћанским и похришћанским религијама.

Ако је истина, а јесте истина, да је човек ХОМО РЕЛИГИОСУС, онда је исто тако истина да човека кроз историју прати поред осталог и оно што називамо, постом пише протојереј Срећко Зечевић.

Прва Божија заповест у Рају, била је заповест о посту. То је заповест о неједењу плодова са дрвета познања добра и зла. И запрети Господ Бог човеку говорећи: једи слободно са сваког дрвета у врту, али са дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш (Пост 2,16-17).

Ова заповест је живот и која даје живот човеку и свету. Држање заповести је значило – храњење Речју Божијом. Ова заповест није ограничење човека, она је путоказ како да се човек односи према творевини и према Богу. Демонска сила је дошапнула Еви да је то ограничење: Је ли истина да је Бог казао да не једете са сваког дрвета у врту? А жена рече змији: ми једемо рода са сваког дрвета у врту, само рода с оног дрвета усред врта, казао је Бог не једите и не дирајте у њу, да не умрете.

А змија рече жени: нећете ви умрети, него зна Бог да ће Вам се у онај дан када окусите с њега отворити очи, па ћете постати као богови и знати шта је добро и шта је зло. И жена видећи да је род на дрвету ДОБАР ЗА ЈЕЛО, и да га је МИЛИНА ГЛЕДАТИ, и да је дрво врло ДРАГО РАДИ ЗНАЊА, узабра рода с њега и окуси, и даде мужу своме (Пост 3,1-6).

Сатана на овај начин буди у Еви, три основне потребе људске природе. Прва је потреба за храном, род је «добар за јело», друга је потреба за лепотом – «милина га је гледати», и треће је да је дрво «драго ради знања». Ово су три основне потребе без којих човек није човек и зато демон удара управо на ова три порива и усмерава их погрешним путем, преко злоупотребе саме Божанске речи.

Он усмерава поглед првих људи са Бога, на творевину, на природу. Дакле, твоја је храна у природи у којој живиш, лепота за тебе је лепота створеног света, а знање је преко општења са природом.

Према речима Библије, сатана је преко хране поробио човека и постао његов господар. Човек је окусио од забрањеног плода и на тај начин постао роб хране, тако да је целокупна његова егзистенција зависила од ње. Без хране човек умире; дакле, његов живот у потпуности зависи од хране. Па ипак, постом, односно уздржавајући се добровољно од хране, човек открива да не живи само од хлеба.

Пост је слободан повратак испуњавању заповести коју је Адам преступио . Према томе, ова прва заповест Божија дата људима је заповест о посту.