Прочитај ми чланак

(УЖИВО) У току чишћење комбината „Азот“ у Северодоњецку

0

Специјална војна операција Русије ушла је у 124. дан. Протеклог дана украјинске снаге покушале су да изврше напад на Змијско острво. Руски систем „Панцир С“ је у том нападу оборио украјински авион Су-25 и 12 ракета. Авијација и артиљерија су такође током дана уништиле 720 украјинских војника, четири складишта муниције, артиљерију и минобацаче.

09:21

Народна милиција ЛНР саопштила је да су током протеклог дана украјинске снаге изгубиле 43 војника и четири оклопна транспортера.

Један украјински војник је положио оружје.

Украјинске снаге испалиле су ракету „Точка У“ на град Зимогорје у ЛНР, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

07:46

Министарство одбране Русије објавило је снимак дејстава вишецевних бацача ракета „Град“ током специјалне војне операције.

07:38

Украјинске трупе гранатирале су у 3.10 ујутро Доломитно у Доњецкој Народној Републици, испаливши четири гранате калибра 152 милиметра, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Такође се наводи да је Доломитно гађано и у 6.05 и да је на њега испаљено 20 граната калибра 152мм.

Украјинске снаге у 7.55 су гађале и Петровски округ Доњецка на који је испањено пет граната калибра 122мм, додаје се у саопштењу.

07:31

Током протеклог дана погинула су два цивила, а девет је рањено у гранатирању територије Доњецке Народне Републике од стране украјинских трупа, саопштио је штаб територијалне одбране ДНР.

07:26

Војници специјалне чеченске јединице „Ахмат“ и Народне милиције Луганске Народне Републике чисте територију хемијског комбината „Азот“ у ослобођеном Северодоњецку.

„Чистимо територију фабрике. Налазимо доста свега. Прошли пут изнели смо осам или десет кутија патрона за заробљени митраљез“, рекао је припадник специјалне јединице „Ахмат“ са позивним знаком „Кот“.

Према његовим речима, на територији предузећа има доста складишта са оружјем и муницијом стране производње.

„Може се видети како је све уредно сложено, тј. ова група се припремала за дугу одбрану“, објаснио је он.

Он је додао да је инфраструктура хемијског комбината веома сложен инжењерски систем, који има подземне објекте.

Раније је амбасадор ЛНР у Русији Родион Мирошник саопштио да је у недељу из „Азота“ евакуисано око 250 цивила, укључујући деца. Чеченски лидер Рамзан Кадиров рекао је у суботу да је из фабрике изведено 800 људи.