Прочитај ми чланак

Борељ: Планирамо још 500 милиона евра помоћи за Кијев; Г7 о нафтном ембаргу

0

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је да ће се на састанку шефова дипломатија земаља Г7 размотрити нафтни ембарго против Русије, уз очекивање да ће решење бити пронађено.

 „Јачаћемо притисак на Русију економским санкцијама, наставићемо да радимо на међународној изолацији Русије и супротставићемо се дезинформацијама. Такође ћемо и сачувати јединство у подршци Украјини. У понедељак ће шефови дипломатија размотрити нафтни ембарго. Представићу нове политичке смернице за постизање споразума. Сигуран сам да ћемо постићи договор. Он нам је потребан с обзиром да се морамо ослободити зависности од руске нафте“, рекао је он.

Шеф дипломатије Европске уније, који борави у Немачкој ради учешћа на састанку Г7, каже да Брисел има план да издвоји додатних 500 милиона евра за војну помоћ Украјини, тако да ће укупан износ помоћи бити две милијарде евра.

Састанак шефова дипломатија земаља Г7 ће бити одржан 16. маја у Немачкој.

Раније је Савет Европске Уније одобрио буџет у вредности од 1,5 милијарди евра за војну помоћ земљама-чланицама ЕУ, укључујући и наоружање за Украјину. Шеф иностраних послова Русије Сергеј Лавров навео је да ће било који терет који садржи оружје за Украјину бити законски циљ за Русију. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је навео да западно наоружавање Украјине не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да ће имати негативни ефекат.