Прочитај ми чланак

У Финској могућ украјински сценарио: Гурнут прст у око Русији и сада следи одмазда

0

Званична Москва хитно реаговала након што су фински лидери подржали пријем те земље у НАТО. Кремљ: „Дефинитивно претња за Русију.“

Говорећи на конференцији за новинаре портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да су кораци које предузима Финска ка НАТО за жаљење и разлог да се одговори адекватно, пренео је Ројтерс.

Реаговало је и руско министарство спољних послова које је саопштило да ће Русија ће предузети војно-техничке и друге кораке одмазде, ако Финска уђе у НАТО.

„Улазак Финске у НАТО нанеће озбиљну штету билатералним руско-финским односима, одржавању стабилности и безбедности у северноевропском региону. Русија ће бити принуђена да предузме узвратне кораке, како војно-техничке, тако и друге, како би зауставила претње својој националној безбедности која“, наводи Министарство у саопштењу.

Напомиње се да ће улазак Финске у НАТО бити и директно кршење међународно-правних обавеза те земље које проистичу из Париског мировног уговора из 1947. године и Уговора између Русије и Финске из 1992. о основама односа.

Министарство спољних послова Русије истиче и да је „политика војног несврстаности деценијама служила као основа стабилности у северноевропском региону“, а да је „улога војног фактора је сведена на нулу“, преноси Интерфакс.

У саопштењу се изражава уверење да је „циљ НАТО-а јасан – да се настави ширење ка границама Русије и да се створи још један бок за војну претњу нашој земљи“. „О томе зашто би Финска своју територију претварала у линију војне конфронтације са Руском Федерацијом, а притом губила независност у доношењу сопствених одлука, пресудиће историја“, закључује се у саопштењу.

Фински председник и премијерка су рекли раније да та земља мора да тражи чланство у НАТО савезу без „одлагања“.