Прочитај ми чланак

Португал: Откривени стравични сексуални злочини у католичкој цркви

0

Одбор који се бави историјском сексуалном злостављањем деце у португалској католичкој цркви објавио је у четвртак да је током свог првог месеца рада примио оптужбе од 214 људи.

Оптужбе су од особа рођених између 1933. и 2006. године и говоре о психичким мукама које су деценијама биле тајне, саопштио је Независни комитет за проучавање злостављања деце у Цркви.

„Ова патња је повезана с осећајем срама, страха, кривице и самоискључености, јачајући идеју живота у којима је увек био присутан осећај ‘стајања по страни’“, наводи се у саопштењу комитета.

Португалски црквени званичници рекли су пре две године да су власти од 2001. године истражиле само десетак навода о сексуалном злостављању португалских свештеника. Више од половине тих случајева је одбачено јер су црквени истражитељи закључили да нема довољно доказа да их гоне.

Комитет од шест чланова, који укључује психијатре, бившег судију Врховног суда и социјалног радника, обећава анонимност за свакога ко се јави. Званично је почео са радом 1. јануара.

Комитет, који ће крајем године поднети извештај Португалској бискупској конференцији, каже да је његов задатак да проучи како се догодило сексуално злостављање деце, а не да покреће формалне истраге.

Многи од навода указују на велику могућност да су друга деца можда била жртве истог злостављача, наводи се у саопштењу.

Изјаве сведока су примљене путем интернета, при чему су наводне жртве попуњавале формулар на веб страници комисије, телефоном или интервјуима лицем у лице.

Оптужбе су стигле из целе земље, рекао је комитет, као и од Португалаца који сада живе у Сједињеним Државама, Канади, Уједињеном Краљевству, Француској, Луксембургу и Швајцарској, где постоје велике португалске заједнице.

Будући да је већина изјава примљена путем интернета, комитет појачава своје напоре да дође до људи у мање развијеним деловима земље који можда нису навикли да користе технологију.