Прочитај ми чланак

„Добила сам 10 дана затвора јер сам Весићу донела смеће пред врата!“ (ВИДЕО)

0

Због акције доношења смећа из Чукаричког рукавца пред Скупштину града Београда, 24. новембра 2020 године, Софија Недељковић, једна од десетак учесника акције, копредседница Покрета #1од5милиона, добила је казну од 10.000 динара, која је преиначена у 10 дана затвора.

Акцији је претходило, каже, загађење Чукаричког рукавца. Смрад из рукавца је присутан откад зна за себе, али је постао веома несносан месец дана пре акције. Проблем је тада кулминирао, те одлучује да оде до рукавца и упозна се са људима који тамо имају сплавове. “Они су звали општину, министарство, нико није реаговао. Нико не реагује на дописе, позиве да се проблем реши. Ја долазим и тамо и почињемо да снимамо ситуацију.“

Циљ им је био да изврше притисак јавности, те су имали жељу да донесу мртву рибу из Чукаричког рукавца у кофи, онда када је Горан Весић закопавао временску капсулу на Цветном тргу. Међутим, он се тада није појавио.

Након тога долазе на идеју да однесу смеће које су почистили из Чукаричког рукавца, пред врата Скупштине града Београда. Притисак је био сврсисходан, с обзиром да је сутрадан почело чишћење рукавца, истиче наша саговнорница.

У фебруара добија први прекршајни налог, са казном од 10.000 динара. “На њему су погрешили време и датум акције, као и број моје личне карте. Притом, стоји да је утврђено непосредним опажањем и увидом у документацијом. Не знам у какву документацију, с обзиром да ме нису ни упозорили, ни легитимисали. Једино ако под документацијом не мисли на Фејсбук лајв на страници покрета #1од5милиона. Ако је тако, хвала им што нас прате“, каже наша саговорница.

Код саме Скупштине града нису видели припаднике комуналне милиције, већ само припаднике обезбеђења Скупштине.

Улаже жалбу на тај налог, а након месец дана јој стиже други, преписани, са исправљеним грешкама.

Та казна, од 10.000 динара, преиначена је на 10 дана затвора.

Недељковић је по налогу прекршила 52. члан, став 1, одлуке о одржавању чистоће, јер је “истресла смеће из црних џакова на плато испред Скупштине града Београда“.

“Мени је част да имам казну од ове власти. То значи да радим бескомпромисно.“, истиче Недељковић.

Речи је било о повученим изменама и допунама Закона о полицију, по којем полиција не би смела да се снима, али би грађане снимале биометријске камере, као и опозиционом раду Покрета чији је Недељковић чланица, али и о опозиционом раду колега из опозиције.