Прочитај ми чланак

Вучићев режим спрема азил у Кини, а за узврат продаје цео Мајданпек инвеститорима!

0

Интервју са Мартином Бежинаревићем, активистом Покрета 1од5милиона, у вези продаје рудника у Мајданпеку кинеском инвеститору Serbia Zijin Copper.

Бежинаревић је нам је на увид дао делове уговор у којима се налази списак парцела и објеката који су продати кинеском инвеститору. У њему се осим пашњака, ливада и других парцела које по уговору учествују у функцији рудника, се налазе и објекти који нису део функције рудника попут породичних објеката, гаража, станова…

Бежинаревић пита на који начин поменуте парцеле учествују у производњи, осим ако не постоји план да се од њих направи јаловиште.

Додаје, да су становници Мајданпека у страху да не буду исељени из својих станова, јер није најјасније ко су власници објеката који су продати поменутој кинеској компанији.

Бежинаревић тврди да, како каже, продајом Мајданпека, којем каже прети потпуно исељавања, а затим експлоатисање руде на којој лежи, режим Александра Вучића себи купује азил у Кини, те да већ одређени напредњаци купују станове и отварају банковне рачуне у Кини.

У вези свега овога, на адресу Министарства рударства и енергетике, као и на адресу компаније Serbia Zijin Copper, упутили смо питања:

1. Шта је све продато од парцели и објеката фирми „Ziđing“?

2. Да ли је оправдана сумња г. Бежинаревића да ће се на њивама, пашњацима и осталим парцелама које су продате фирми „Serbia Zijin Copper“, а које се налазе у самом уговору, у делу „Катастарске парцеле у функцији производње (својина – друштвена)“, бити направљена јаловишта, из којих че бити експлоатисана руда? Ако не, из ког разлога су те парцеле продате, тачније на који начин учествују у производњи?

4. На који начин је регулисана количина руде коју рудник може да експлоатише?

3. Зашто се у уговору о стратешком партнерству измећу Републике Србије и фирме „Serbia Zijin Copper“ налазе и „Објекти ван функције рудника“, ако су већ ван функције рудника?

4. Да ли је истина да кинески држављани који су запослени у руднику у Мајданпеку живе у контејнерима?

5. Ко су данас власници стамбених објеката, породичних кућа, гаража и свих оних објеката који се налазе у уговору о стратешком партнерству, у делу „Објекти ван функције рудника“? Да ли је оправдана бојазан да Ваша фирма може да грађане који у њима живе исели, објекте сруши, а онда експлоатише руду из земљишта на ком се објекти налазе?

6. Испуњава ли рудник у Мајданпеку све еколошке стандарде Републике Србије?

О одговорима министарства и фирме Serbia Zijin Copper, обавестићемо јавност онда када одговоре добијемо.

За више, погледајте видео прилог.