Прочитај ми чланак

Лавров подсетио Вучића: Само 1244 може бити темељ договора с Приштином

0

Председник Србије Александар Вучић пренео је вечерас да је са министром спољних послова Русије имао детаљан и темељан разговор о свим суштинским и дубинским односима, пре свега билатералним између две земље, који су, како је рекао, наглашено пријатељског карактера

„Потврдили смо стратешко опредељење обе земље да на пријатељским и основама изузетног узајамног поштовања наставимо да развијамо и, свуда где је могуће, побољшавамо односе у различитим сферама друштвеног живота“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговарали су о билатералним односима, од енергетике до војнотехничке сарадње, о економији, заједничкој изградњи инфраструктурних објеката које руске компаније граде у Србији, до сарадње у области пољопривреде.

„У свим областима је наша сарадња добра. Руске железнице раде на изградњи диспечарског центра, на деоници Нова Пазова-Нови Сад, раде на пројектној документацији до црногорске границе. Радили смо ‘балкански ток’ са руском компанијом и верујем, пре краја године видеће се фасцинантни резултати“, рекао је Вучић.

Он је на конференцији за новинаре након састанка у вили Мир рекао да Србија неће као Црна Гора увести санкције Руској Федерацији.

„Ми нећемо да уводимо санкције према Руској Федерацији“, рекао је Вучић.

У вези с тим, додао је, он је поносан на чињеницу да Србија сама доноси своје одлуке и има снагу да их спроводи у дело.

Вучић каже да је разговор био темељан и о свим „суштинским и дубинским питањима“ односа две земље, са наглашеним пријатељским карактером.

Забринут због ситуације у региону

Он је изјавио да је са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим разговарао о свим кључним питањима и да му је пренео своју забринутост ситуацијом у региону.

„Изнео сам наше ставове око стања у региону и моју личну забринутост као председника Србије за ситуацију у региону. Надам се да ћемо сви заједно имати довољно разума, снаге, да све проблеме решавамо мирним путем, дијалогом и разговорима. То ће бити трајно опредељење Србије“, нагласио је он.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, казао да су разговарали о ситуацији у региону и свету, да је могао много да научи од једног од најискуснијих политичара у савременом свету.

Председник Вучић захвалио се Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

„То се некако подразумева, па посебно не помињемо. Захвални смо Лаврову на личној подршци у различитим међународним организацијама и институцијама коју пружа Србији у очувању наших виталних интереса. Чини ми се да се и ми реципрочно понашамо“, нагласио је он.

Вучић је казао да су се дотакли и теме коју с посебним поносом истиче, а то је да је Србија донела одлуку да чува своју војну неутралност, што је поновио пред Лавровим.

„То опредељење се не доводи у питање. Србија неће бити део војних блокова, већ жели сама да чува своју слободу, сама да брине о свом небу, земљи и водама“, подвукао је он.

Вучић се захвалио Русији, посебно председнику Путину и министру одбране Шојгуу на помоћи у јачању одбрамбених капацитета.

Лаврову се посебно захвалио што је у време пандемије дошао у Србију, и што увек показује поштовање и искрен пријатељски однос према нашој земљи.

Лавров: Подршка компромису са Приштином, ЕУ да савлада „саботажу“ ЗСО

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да је Русија заинтересована да ЕУ као посредник у дијалогу постигне практичне резултате, али да се они реализују непристрасно и да се савлада, како је рекао, саботажа коју Приштина чини на поштовању споразума, укључујући ЗСО.

Русија се залаже за поштовање Резолуције 1244, која треба да буде темељ тражења свих договора са Приштином

Русија се, поновио је, залаже за поштовање Резолуције 1244, која треба да буде темељ тражења свих договора са Приштином.

„Наш став је непромењен, ми смо за тражење компромиса, али само оног који одговара Србима, а не оним тенденцијама које желе конфронтације у региону“, поручио је Лавров после састанка са Вучићем.

Поздрављамо балансирану политику Србије и војну неутралност

Он је изјавио да поздравља балансирану спољну политику Србије и њену политику војне неутралности, која је од посебног значаја за регион.

„Поздравили смо још једном избалансирану политику српског руководства, које је усмерено ка вођењу једнаких и узајамно корисних односа са свима, што је и у темељу руске спољне политике. Поздравили смо посвећеност Београда, још једном потврђену од стране председника Вучића, политичи очувања војне неутралности, одустајањем од придруживања антируских санкција, без обзира на то ко их уводи“, нагласио је Лавров на конференцији за медије након састанка са председником Србије Александром Вучићем.

Сигуран је, како каже, да политика војне неутралности Србије помаже да се промовише мир и стабилност на Балкану.

„И да се супротстављамо другим тенденцијама, које желе да се повећа конфронтација у најважнијем региону, који је много страдао током историје“, навео је Лавров.

Подсећа да се обележава и 25 година од постизања Дејтонског споразума и да се Русија залаже за поштовање принципа Дејтона, а то је једнакост три конститутивна народа и постојање два ентитета – Републике Српске и БиХ.

Став Русије остаје непромењив, а то је да треба тражити компромис на основу Резолуције 1244 и да ће подржати само одлуку која одговара и Србима

Када је реч о КиМ, каже:

„Залажемо се за поштовање Резолуције 1244 и да буде у темељу тражења сваких могућих договора. Нагласили смо заинтересованост у томе да улога ЕУ као посредника има практичне резултате и да се реализује непристрасно и да савлада отворену саботажу од стране Приштине за све договоре који су били постигнути, међу којима је и договор о формирању Заједнице српских општина“.

Лавров истиче да став Русије остаје непромењив, а то је да треба тражити компромис на основу Резолуције 1244 и да ће подржати само одлуку која одговара и Србима.

„Комшић и Џаферовић поступили по налогу неких спољних снага“

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је вечерас да су хрватски и бошњачки члан Председништва БиХ раније данас бојкотовали сусрет са њим по нечијем налогу, изражавајући интересе неких спољних снага.

Лавров је рекао да је он разменио мишљења са српским пријатељима у БиХ.

„Инцидент који сте поменули није суштински за став Русије за развој односа са народима БиХ. А, политичари који су донели ту одлуку, мислим да нису самостални, очигледно раде по нечијем налогу и вероватно изражавају интересе не већине својих бирача, него интересе спољних снага, које нису заинтересоване за развој не руско-босанских или српских односа, него уопште за то да земље Западног Балкана реализују своје право на изградњу узајамно корисне сарадње са свим спољним партнерима“, рекао је Лавров.

Он је подсетио да је бивша шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини, пре неколико година, када је делегација Русије долазила на Балкан, укључујући и БиХ, рекла да је то зона интереса ЕУ и да други, укључујући Русију, немају ту шта да раде.

„То је филозофија дубоко укорењена у више европских земаља, још од колонијалних времена. Не можемо да урадимо ништа по том питању, али је неопходно супротстављати се том неприхватљивом приступу и менталитету“, рекао је Лавров.

Чланови Председниства БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, бојкотовали су сусрет са Лавровим, образлажући то тиме да руски званичник није поштовао институције и Устав БиХ.

Вучић: Куповаћемо најјефтинији и најбољи гас, нећемо плаћати рекет ником у свету и плаћати дупло скупље јер се то неком у свету свиђа

„Пре краја године ћете видети фасцинантне резултате изградње гасовода“, казао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Разговарали смо о бројним темама, од енергетике до војно-техничке сарадање, изградњи заједничкој инфраструктурних пројеката, размене и извозу наших пољопривредних производа и повећању размене“, рекао је председник Србије након састанка са министром иностраних послова Сергејом Лавровим.

„До сада смо користили руски гас преко Мађарске и Украјине јер је био најповољнији“, рекао је Вучић одговарајући на питање руских новинара о Турском току. „Рекли смо другима дајте јефтинији гас, још нисам видео јефтинији гас од руског. Да ли неко тражи од Србије да купујемо скупљи гас?“, питао је Вучић.

„Градили смо свој гасовод који нам је свакако потребан и биће увезан са Бугарском“, додао је.

„Да одустанемо од куповине рууског гаса, нити сам будала нити ћу дозволити такво понижавање своје земље. До краја године ћемо да отворимо наш гасовод. Шта неког брига где ми градимо гасовод, неће ваљда неко да нам забрањује да на својој земљи укопавамо цеви“, истакао је председник Србије и додао да ћемо 29. или 30. децембра да пустимо гас новим гасоводом.

„Куповаћемо најјефтинији и најбољи гас. Нећемо плаћати рекет ником у свету и плаћати дупло скупље јер се то неком у свету свиђа“, казао је.

„До краја године отворићемо наш гасовод, потећи ће гас, људима ће бити топло у кућама, наша индустрија ће радити, српска економија напредује и биће број један у Европи. Зато ћемо куповати оно што је у домаћем, а не страном интересу“, закључио је Вучић.

„У свим областима је наша сарадња добра. Руске железнице раде на изградњи диспечарског центра, на деоници Нова Пазова-Нови Сад, раде на пројектној документацији до црногорске границе. Радили смо ‘балкански ток’ са руском компанијом и верујем, пре краја године видеће се фасцинантни резултати“, рекао је о сарадњи са Русијом Вучић.

Лавров борави у једнодневној посети Србији, а претходно је са председником Вучићем присуствовао церемонији паљења „Вечне ватре“ на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, а затим су посетили Храм Светог Саве.

Лавров се претходно састао и са Селаковићем и са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.